Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σήμερα (2/2) έναν νέο στόχο για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Στη μείωση του ποσοστού θνητότητας από καρκίνο κατά τουλάχιστον 50% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια ευελπιστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Για να το πετύχει αυτό θα επιστρατεύσει το πρόγραμμα με την ονομασία «Cancer Moonshot», μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τη μάχη αυτή ως κάτι πολύ προσωπικό, καθώς ο γιος του Μπο πέθανε το 2015 σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο. Τότε ήταν που ο Μπάιντεν ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία τώρα θέλει “να αναβιώσει”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η θνητότητα από τον καρκίνο έχει ήδη μειωθεί κατά 25% τα τελευταία 20 χρόνια χάρη στη μείωση του καπνίσματος, αλλά και στη βελτίωση των θεραπειών και την πιο έγκαιρη διάγνωση. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες και να βελτιώσει τη θεραπεία που προσφέρεται στους ασθενείς. Στόχος είναι «να τελειώσουμε με τον καρκίνο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα» υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν ελπίδες για εξελίξεις στην έρευνα χάρη στην τεχνολογία αγγελιoφόρου RNA που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια εμβόλια κατά της covid-19. Αυτή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον «για να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει τις χαρακτηριστικές μεταλλάξεις των καρκινογόνων κυττάρων» και στη συνέχεια «να τους επιτίθεται προτού καν εμφανιστούν όγκοι», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο του «Cancer Moonshot» θα δημιουργηθεί μια ομάδα αρμόδια για τον καρκίνο από αξιωματούχους από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συντονίζει τις δράσεις της κυβέρνησης, ενώ ο Λευκός Οίκος θα διοργανώσει μια σύνοδο με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων και θα εγκαινιάσει έναν ιστότοπο.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους ερευνητές, μέλη ενώσεων και ασθενείς.
Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα είναι επίσης παρούσες, με την τελευταία να απευθύνει «μια έκκληση σε δράση» για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Περίπου 9,5 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας covid-19, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.