Μίνα Γκάγκα: Βήμα – βήμα η διαδικασία για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών κατά της Covid


Τη διαδικασία χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες εγκρίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία, περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα, κάποιος που διαγιγνώσκεται θετικός στον κορονοϊό είτε με rapid ή με μοριακό PCR τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα στην αρχή της νόσου και πριν περάσουν πολλές ημέρες, θα επισκεφθεί τον γιατρό του. Εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Από εκεί, η ίδια αρμόδια επιτροπή εξετάζει το αίτημα και αποφασίζει εάν ο ασθενής ανήκει στις ομάδες που μπορούν να λάβουν τη θεραπεία. Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες. Γνωστοποιείται με sms και στον γιατρό που έκανε το αίτημα και στον ασθενή που πρόκειται να λάβει τα φάρμακα.

«Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες», ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Σε ποιους θα χορηγηθούν τα φάρμακα

Η κ. Γκάγκα διευκρίνισε, ότι τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο κ.α.

Είναι ουσιαστικά οι ίδιες ομάδες που είχαν καταρτιστεί και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, δηλαδή στις μεγάλες ηλικίες με συνυπάρχοντα προβλήματα, ενώ δεν χορηγούνται σε άτομα  κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Γκάγκα: Γιατί έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του υψηλού αριθμού θανάτων, η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι με στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή επιτήρηση των θανάτων «60 άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών που καταλήγουν έως και 102-104 ετών που έχουν και συνυπάρχοντα προβλήματα. Πολλά άλλα άτομα έχουν πολλά προβλήματα υγείας, άρα είναι πολύ πιο ευάλωτοι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν πνευμονία, δεν είναι στις εντατικές. Σε αυτές τις ηλικίες ένα ήπιο κρυολόγημα απορρυθμίζει την καρδιακή τους λειτουργία, την νεφρική λειτουργία. Δεν είναι οξείς θάνατοι που χρειάζονται μονάδα, όπως άνθρωποι ανοσοεπαρκείς».

Ακόμη προσέθεσε ότι «άλλες χώρες πιθανότατα αυτούς τους θανάτους τους βάζουν σαν φυσιολογικούς θανάτους και όχι σαν θανάτους Covid. Εμείς από την αρχή, όποιος μπαίνει στο νοσοκομείο με θετικό τεστ, θεωρείται εισαγωγή κόβιντ εκτός αν το θετικό τεστ είναι τυχαίο για κάποιον άνθρωπο που εισάγεται μετά από κάποιο ατύχημα, κάποιο τροχαίο. Ανά εκατομμύριο κατοίκους έχουμε λιγότερους θανάτους από όσους έχει η Αγγλία, η Ιταλία. Αυτό τον καιρό έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα και στην Ελλάδα έχομε μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στις περιοχές που έχουμε περισσότερους θανάτους, δηλαδή οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι».

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ακόμη, ότι πρέπει όποιος έχει συμπτώματα να βλέπει έγκαιρα γιατρό, σημειώνοντας ότι ειδικά στην βόρειο Ελλάδα αργούν πάρα πολύ να πάνε στα νοσοκομεία.

Όπως περιέγραψε, πολλές φορές ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώνονται στα επείγοντα και καταλήγουν εκεί, καθώς φτάνουν να πάνε μετά από 7-10 ημέρες στο νοσοκομείο. «Κάνει έντονη αναπνευστική ανεπάρκεια σε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουν Πολλές φορές χρειάστηκε να διασωληνώσουμε ασθενή και να μας ρωτάει γιατί τον διασωληνώνουμε αφού αισθάνεται καλά», ανέφερε.

Τέλος, η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε ότι όσοι είχαν συνταγές που λήγουν αυτή την εβδομάδα και δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν, παρατείνεται η ισχύς τους μέχρι την άλλη Δευτέρα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ