Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι θα γίνει με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ
Σε ρυθμούς κρίσεων κινούνται την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε οι Ένοπλες Δυνάμεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες – πιθανότατα την Πέμπτη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας του στρατεύματος αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τις ετήσιες αξιολογήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, όπου κρίνονται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθώς και οι Αρχηγοί των Επιτελείων με τους Αρχηγούς της Στρατιάς, του Στόλου και της Τακτικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι η τετράδα των αρχηγών, (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) να έχει μόνο μία υποχρεωτική αλλαγή και αυτή λόγω αποστρατείας. Αφορά την αποχώρηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, ο οποίος επιτέλεσε εξαιρετικό έργο και αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη.
Πάμε όμως να δούμε τα πρόσωπα ξεχωριστά:
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
Η παραμονή του πρασινοσκούφη Στρατηγού θεωρείται δεδομένη, με την πολιτική ηγεσία να κρίνει τη θητεία του επιτυχημένη και να του δίνει το «πράσινο φως» για έναν ακόμα χρόνο ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, η θητεία του Στρατηγού Φλώρου δεν λήγει τώρα, μιας και ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει τριετή θητεία με οψιόν για έναν ακόμα χρόνο. Ο έμπειρος Στρατηγός συμπληρώνει φέτος δύο χρόνια στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως όλα δείχνουν θα εξαντλήσει την τριετία και πιθανότατα και την τετραετία.
Στα δύο χρόνια της παρουσίας του στον αρχηγικό θώκο του ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πιστώνεται τον άριστο συντονισμό των τριών Κλάδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων με την Τουρκία το 2020, όταν και θωράκισε ταχύτατα και αποτελεσματικά τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Η άμεση, ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, η αποφασιστική αντίδραση και οι χειρισμοί κατά την κρίση με το ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αλλά και η ουσιαστική και πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια της επιχείρησης εμβολιασμού του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, είναι ορισμένες από τις πολλές και σημαντικές δράσεις που φέρουν την υπογραφή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Ο πρωθυπουργός έχει θετική γνώμη για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αναγνωρίζοντας την εργατικότητα, το ζήλο και την εμπειρία του Κωνσταντίνου Φλώρου, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης
Εξαιρετικά πετυχημένη και με απτά αποτελέσματα είναι η θητεία του Αρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, από τη στιγμή που κάθισε στη νευραλγική θέση του Αρχηγού ΓΕΝ δεν έχει βρει μια ήρεμη μέρα στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον ίδιο ωστόσο όχι απλά να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του ελληνικού Στόλου, αλλά να οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή, τονώνοντας παράλληλα το φρόνημα των στελεχών του.
Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό ήταν πάρα πολλές κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Αντιναύαρχου Πετράκη. Η άμεση απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ τον Ιούλιο του 2020, ο εμβολισμός της KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο εντοπισμός τουρκικών υποβρυχίων που είχαν εισβάλει στο Αιγαίο, η «θωράκιση» της «ευαίσθητης» περιοχής του Συμπλέγματος της Μεγίστης, το στενό μαρκάρισμα στο ORUC REIS και φυσικά η συνεχής και δυναμική επίδειξη σημαίας από τα πλοία του ελληνικού Στόλου, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Λιβύη και από τον Περσικό Κόλπο, μέχρι τη Γαλλία και τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.
Φυσικά, η συμφωνία για την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra, η παραγγελία 7 ελικοπτέρων Romeo – των κορυφαίων στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο – οι 44 τορπίλες και τα αντίμετρα για τα υποβρύχια, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με ανθρώπινο δυναμικό και η εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, φέρουν την υπογραφή του Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.
Η παραμονή του στον αρχηγικό θώκο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θεωρείται όχι απλά δεδομένη, αλλά και απαραίτητη, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και να τον εμπιστεύονται απόλυτα τόσο για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού όσο και για την εξοπλιστική ενίσχυση του Στόλου που είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης
Η ήρεμη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο τη θητεία του ως επικεφαλής του Στρατού Ξηράς.
Ο άνθρωπος που στα δύο χρόνια της αρχηγίας του έχει καταφέρει να λύσει χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις στη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων, οδηγεί με μεθοδικές και στοχευμένες δημιουργεί έναν Στρατό Ξηράς σύγχρονο και αποτελεσματικό σε κάθε πεδίο.
Από την έναρξη της θητείας του κλήθηκε να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων. Από την απόπειρα εισβολής στον Έβρο μέχρι την κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης είναι ο ορισμός της φράσης «λίγα λόγια, πολλές πράξεις».
Πέρα από το γεγονός ότι ο Στρατός Ξηράς έχει «φορτώσει» με βαρύτατο οπλισμό όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, πανέτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, ο Αντιστράτηγος Λαλούσης πιστώνεται τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην πανδημία του κορονοϊού, με τα στρατιωτικά εργοστάσια να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τους στρατιωτικούς γιατρούς να τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας για τη στήριξη του ΕΣΥ.
Στον Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση πιστώνεται και η σταδιακή βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων σε πολλά στρατόπεδα της Επικράτειας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τις αεροδιακομηδές από τα ελκόπτερα της Αεροπορίας Στρατού σώζουν καθημερινά ζωές Ελλήνων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Όσο για τα εξοπλιστικά, η απόκτηση 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού, η συμφωνία για τα κορυφαία ισραηλινά αντιαρματικά Spike Nlos και οι ενέργειες για την αντικατάσταση του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος φέρουν την υπογραφή του Αρχηγού ΓΕΣ, Χαράλαμπου Λαλούση.
Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης
Όπως αναφέραμε, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία την τριετή θητεία του και αποστρατεύεται.
Ο έμπειρος Ίκαρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εναέριο τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος, με τους Έλληνες πιλότους να θεωρούνται οι κορυφαίοι χειριστές του ΝΑΤΟ, αποτελώντας τον μόνιμο εφιάλτη των Τούρκων χειριστών που με τρόμο επιχειρούν παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Η παρουσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε κάθε συμμαχική άσκηση και η βούληση πολλών κρατών για συνεκπαίδευση με τους μπαρουτοκαπνισμένους και πολύπειρους Έλληνες πιλότους, επιβεβαιώνει το υψηλότατο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Έλληνες Ίκαροι και η HAF.
Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, ολοκληρώθηκε η συμφωνία προμήθειας 24 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε και την κοινωνική συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας με τις αεροδιακομιδές, τη συνδρομή σε πυρκαγιές και την έρευνα και διάσωση όπου και όποτε απαιτήθηκε.
Όσο για το ποιος θα τον διαδεχθεί στη θέση του Αρχηγού, ο επίσης έμπειρος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας σήμερα, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, που όπως φαίνεται θα καθίσει στη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ.
Εν κατακλείδι, όπως όλα δείχνουν η πολιτική ηγεσία κινείται στη λογική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ να παραμένουν στη θέση τους και τον Αρχηγό ΓΕΑ να αποστρατεύεται αναγκαστικά και τη θέση του να παίρνει ένα επίσης πολύπειρο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας.