Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και σίγουρα οι συνταγές που φτιάχνεις θέλεις να είναι ζεστές και απολαυστικές ταυτόχρονα!
Πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας πως οι σούπες είναι άνοστο και άγευστο φαγητό. Όμως, αν προσθέσεις σε αυτές μπρόκολο, θα αλλάξεις γνώμη και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου! Η θρεπτική αξία του συγκεκριμένου λαχανικού είναι μεγάλη. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε και φολικό οξύ. Αν το εντάξεις στη διατροφή σου, τα οφέλη του θα είναι πολλά, καθώς είναι αντιφλεγμονώδες, συμβάλλει θετικά στο ανοσοποιητικό και στο καρδιακό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην το τρως. Πρόσθεσέ το στη διατροφή σου με αυτή την εξαιρετική σούπα!
Υλικά συνταγής:
- 1 κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 πράσο χοντροκομμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 400 γρ. μπρόκολο, ψιλοκόβουμε το κοτσάνι και τις μπουκίτσες σε κομματάκια
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 150 ml γάλα πλήρες
- 150 γρ. τριμμένο τσένταρ
Για το σερβίρισμα:
- 100 γρ. τριμμένο τυρί
- κρουτόν
Εκτέλεση συνταγής:
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
2. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν ψηθεί ομοιόμορφα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να
μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε την πατάτα και το κοτσάνι του μπρόκολου στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά.
4. Προσθέτουμε το ζωμό και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μισοσκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και το
αφήνουμε να σιγοβράσει πολύ απαλά. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν η πατάτα και το κοτσάνι του μπρόκολου.
5. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ψιλοκομμένο μπρόκολο και το γάλα.
6. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αυτός ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των
κομματιών μπρόκολου – προσέχουμε να μην ψήσουμε υπερβολικά το μπρόκολο, θα πρέπει να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
7. Προσθέτουμε το τσένταρ, ανακατεύουμε να ενωθεί με τα άλλα υλικά και στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να ομογενοποιηθεί η σούπα.
8. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλα καρυκεύματα πριν βάλουμε τη σούπα μας σε μπολ.
9. Τη σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν και τριμμένο τυρί.
Καλή απόλαυση!!!