Οι πυρκαγιές και οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που βίωσε η Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί που απευθύνουν έκκληση στις χώρες που συμμετέχον στη Σύνοδο Cop26 στη Γλασκώβη να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τα κύματα καύσωνα.
Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η αυξημένη ζέστη προκάλεσε πυρκαγιές και πρόωρους θανάτους.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο αυξάνει την πιθανοτητα καύσωνα η κλιματική κρίση. Τα τελευταία 150 χρόνια, η αναμενόμενη συχνότητα ενός ευρωπαϊκού καλοκαιριού τόσο ζεστού όσο το 2021 δεν ήταν μεγαλύτερη από μία φορά κάθε 10.000 χρόνια. Αλλά από τη δεκαετία του 1990, καθώς οι εκπομπές άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται, η συχνότητα έχει εκτοξευθεί και φτάνει μια φορά κάθε τρία χρόνια.
Η ανάλυση είναι μια έντονη υπενθύμιση στους ηγέτες που συναντώνται στη Σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη ότι η υπερθέρμανση προκαλεί τεράστια ζημιά σε ζωές και βιοποριστικά μέσα.
Εάν οι χώρες δεν πετύχουν δραστικές μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και δεν τις μηδενίσουν έως το 2050, ο καύσωνας ρεκόρ του 2021 θα «χτυπά» κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, λένε οι επιστήμονες.
«Τέτοιου είδους αποτελέσματα δεν είναι πλέον έκπληξη. Η κλιματική αλλαγή κάνει ήδη τις ακραίες καιρικές συνθήκες μας πιο έντονες» λέει ο Νίκος Χρηστίδης αποι τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης.
«Τα ακραία γεγονότα είναι ο νέος κανόνας», δήλωσε ο καθηγητής Πέτρι Ταάλας, επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας (48,8 C) σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο. «Η Σύνοδος Cop26 είναι μια ευκαιρία για ναεπανέλθουμε σε καλό δρόμο».
Η ανάλυση χρησιμοποίησε 14 κλιματικά μοντέλα για να υπολογίσει πόσο συχνά αναμένεται να επαναληφθούν τα ρεκόρ του 2021 στο σημερινό κλίμα που επηρεάζεται από τον άνθρωπο, σε σύγκριση με ένα κλίμα χωρίς ανθρώπινη επίδραση. Η έρευνα ανέλυσε την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και κάλυψε όλη την Ευρώπη, μέχρι το Εκατερίνμπουργκ στη Ρωσία.
Για μεγάλες περιοχές του 20ου αιώνα, η εκτιμώμενη συχνότητα ενός τόσο ζεστού καλοκαιριού σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή, ήταν μεγαλύτερη από μία στα 10.000 χρόνια. «Ανάλογα συμβάντα ήταν τόσο σπάνια, που ήταν σχεδόν αδύνατο να υπολογιστούν ως πιθανότητα», είπε ο Χρηστίδης.
Η ίδια επιστημονική προσέγγιση έχει δείξει σαφείς δεσμούς μεταξύ της παγκόσμιας θέρμανσης και άλλων έντονων καιρικών συνθηκών. Ο καύσωνας που κατέρριψε κάθε ρεκόρ στην Αρκτική τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν τουλάχιστον 600 φορές πιο πιθανός, ενώ οι τρομερές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο ήταν εννέα φορές πιο πιθανές
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόσο περισσότερο θα αποφύγουμε τις σοβαρές επιπτώσεις.
Τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σοβαρότητα και συχνότητα γιατα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον, έως ότου ο κόσμος φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ακραίος καύσωνας το 2017 που προκάλεσε θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν 10 φορές πιο πιθανός από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην Πορτογαλία, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.