Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει το δημοσίευμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν αληθεύει ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ απέρριψε πρόταση που του έκανε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνομιλίας την προηγούμενη εβδομάδα για μια δια ζώσης σύνοδο κορυφής.
Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν χθες ότι ο Μπάιντεν πρότεινε μια σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει μια συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε το δημοσίευμα.
Οι Financial Times επικαλέστηκαν πολλούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την 90λεπτη συνδιάλεξη της περασμένης Πέμπτης, που είπαν ότι ο Σι δεν αποδέχθηκε την προσφορά του Μπάιντεν και αντ ‘αυτού επέμενε η Ουάσινγκτον να υιοθετήσει έναν λιγότερο αυστηρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο.
Μια πηγή που ήταν μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν για την συνδιάλεξη επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το δημοσίευμα είναι ακριβές. «Ο Σι προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Μια από τις πηγές είπε στους Financial Times ότι ο Μπάιντεν είχε προωθήσει την ιδέα μιας συνόδου κορυφής ως μία από τις πολλές δυνατότητες για συνέχιση επαφών με τον Σι και δεν περίμενε μια άμεση απάντηση.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι ενώ ο Σι δεν ασχολήθηκε με την ιδέα μιας συνόδου κορυφής, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την Covid-19.
Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ιταλία τον Οκτώβριο συζητήθηκε ως ένας πιθανός τόπος για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αλλά ο Σι δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σάλιβαν πρόσθεσε: «Όπως έχουμε πει, οι πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών και αυτό θα το σεβαστούμε».
Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Σι ήταν η πρώτη έπειτα από επτά μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής συζήτησαν την ανάγκη να εξασφαλίσει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.