Χασιμότο θυρεοειδής διατροφή: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με Χασιμότο είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και χωρίς σπόρους μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς. Σε μια 6μηνη μελέτη που περιέλαβε 34 γυναίκες με Χασιμότο, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα των αντισωμάτων του θυρεοειδούς, ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα της βιταμίνης D, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με Χασιμότο -ή γενικά αυτοάνοσες ασθένειες- πιθανότατα ωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμη και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη.
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή σε άτομα με Χασιμότο. Σε μια μελέτη σε 83 γυναίκες με Χασιμότο, το 76% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η αποφυγή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά σας προβλήματα, καθώς, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, καθώς ορισμένα άτομα με Χασιμότο ανέχονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα απόλυτα καλά.
Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νόσο Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα. Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με Χασιμότο διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες -μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή- ήταν χαμηλότεροι σε εκείνες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά παραδείγματα τροφίμων με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με Χασιμότο. Αυτές οι δίαιτες παρέχουν 12-15% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περιορίζουν τα goitrogens, ουσίες που βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας, τα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σόγια βλάπτει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, και πολλά άτομα με το Χασιμότο επιλέγουν να αποφύγουν προϊόντα σόγιας, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα γι’ αυτό.