Το προηγμένο αμερικανικό αεροσκάφος αποτελεί μέτρο σύγκρισης σε μια νέα κατηγορία μαχητικών που διαμορφώνεται.
Το αμερικανικό μαχητικό F-35 βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων όσον αφορά στην αεροπορική τεχνολογία: Το εν λόγω αεροσκάφος πέμπτης γενεάς δεν ξεχωρίζει μόνο για τα stealth χαρακτηριστικά του, αλλά και για το ότι, από πολλές απόψεις, αποτελεί έναν ιπτάμενο υπερυπολογιστή, ο οποίος μπορεί να αξιοποιεί δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές, ενοποιώντας τα και παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την πλευρά που το χρησιμοποιεί.
Παρά τα πολλά εμπόδια που είχε συναντήσει κατά την εξέλιξη του προγράμματός του, οι «παιδικές ασθένειες» του μαχητικού έχουν πλέον ξεπεραστεί, και ήδη εντάσσεται στο οπλοστάσιο πολλών χωρών, διαδραματίζοντας αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τομέα της αεροπορικής ισχύος. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που, διαβλέποντας τη δημιουργία πρακτικά μιας νέας κατηγορίας, η οποία στην πράξη ορίζεται από το F-35 Lightning II, σπεύδουν να αναπτύξουν εν δυνάμει ανταγωνιστικά αεροσκάφη: Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της τάσης είναι τα πρόσφατα αποκαλυπτήρια του ρωσικού Checkmate από τη Sukhoi, ενός ρωσικού ελαφρού μαχητικού υπό ανάπτυξη, που προωθείται ευθέως ως φθηνότερος ανταγωνιστής του αμερικανικού μαχητικού.
Ακολουθεί μια λίστα με τα αεροσκάφη τα οποία φαίνονται να προωθούνται ως ανταγωνιστές του F-35.
Checkmate
To νέο ρωσικό ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της MAKS 2021 Air Show στη Μόσχα. Θυμίζει εμφανισιακά αρκετά το αμερικανικό μαχητικό, μα προωθείται ως ένα διαφορετικό, επί της αρχής, αεροπλάνο, το οποίο είναι φθηνότερο. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που υποστηρίζεται πως έχει είναι stealth τεχνολογία, εσωτερικοί πυλώνες όπλων, τεχνητή νοημοσύνη, μια μη επανδρωμένη έκδοσή του, διαμοιρασμός δεδομένων. Η πρώτη του πτήση πάντως δεν αναμένεται πριν το 2023.
KF-21
To κορεατικό μαχητικό προωθείται επίσης ως φθηνή εναλλακτική στο αμερικανικό μαχητικό, και προορίζεται να αποτελέσει αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Θα είναι δικινητήριο και θα έρχεται σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών προορίζεται να αρχίσει μαζική παραγωγή, με στόχο 40 μαχητικά να τεθούν σε υπηρεσία ως το 2028 και 120 ως το 2032. Πάντως χαρακτηρίζεται ως γενιάς 4,5.
TF-X
To τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης εγχώριου μαχητικού υποτίθεται πως έχει στόχο την ανάπτυξη ενός μαχητικού 5ης γενεάς, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας/ τεχνογνωσίας της τουρκικής βιομηχανίας στον κλάδο και της έξωσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35. Πάντως τα τουρκικά πλάνα περιλαμβάνουν παρθενική πτήση το 2025, με ένταξη σε υπηρεσία κατά το 2029-2030.
FC-31
To δικινητήριο κινεζικό FC-31 ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth και είναι πολλαπλών ρόλων. Θεωρείται πως έχει σχεδιαστεί και για χρήση από αεροπλανοφόρα, ενώ προορίζεται να αποτελέσει απευθείας ανταγωνιστή του F-35.
Tempest
To βρετανικό μαχητικό αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα οπλικών συστημάτων του Ηνωμένο Βασιλείου, και προορίζεται να είναι ακόμα πιο προηγμένο από το F-35- εν δυνάμει έκτης γενεάς.
F-X
To ιαπωνικό μαχητικό ανήκει μάλλον στην κατηγορία του F-22, ωστόσο υπάρχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες για την ανάπτυξή του, καθώς είναι το πρώτο stealth μαχητικό εγχώριας ανάπτυξης της Ιαπωνίας. Προορίζεται να αντικαταστήσει τα Mitsubish F-2 κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
FCAS
To επόμενο ευρωπαϊκό μαχητικό αναμένεται να έλθει από το πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System)- ένα αεροσκάφος επόμενης γενιάς, προς αντικατάσταση των γαλλικών Rafale και των γερμανικών και ισπανικών Eurofighter. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό project.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.