Την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του δίνει το Project Frontier, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε στους τρεις μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία.
Ως εκ τούτου, η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.
Αντίστοιχα, για την ίδια την Εθνική Τράπεζα η συγκεκριμένη στρατηγική είχε μεγάλη αξία καθώς πραγματοποιεί την τιτλοποίηση χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.
Το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής της απόφασης. Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές.
Πέραν όμως της τιμής, όπως αναφέρουν τραπεζική κύκλοι, σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλή», η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του Project Frontier αυτό είναι περίπου 3 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό «τίμημα» που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note.
Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.
Ως προς το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία, σημειώνεται πως η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.
Με απόφαση του ΔΣ τη Δευτέρα 19/7, και όπως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ως επόμενο βήμα, προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως, σύμφωνα με κύκλους της τραπεζικής αγοράς, όπως σε όλες τις συναλλαγές, πόσο μάλλον δε σε τέτοιου μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο «τραπέζι» και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, το πιο σημαντικό για την τράπεζα είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.