Η επίσημη εφημερίδα του καθεστώτος καλεί τους νέους να ακολουθήσουν τον «παραδοσιακό τρόπο ζωής» και να διατηρήσουν την «ανώτερη» γλώσσα του έθνους.
Η Πιονγιάνγκ καλεί τους νέους Βορειοκορεάτες να τηρήσουν τη γλώσσα της χώρας και να ακολουθήσουν πιστά τις παραδόσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας του καθεστώτος για την ολοκληρωτική εξάλειψη των πολιτιστικών επιρροών από τη γειτονική Νότια Κορέα.
Στο κύριο άρθρο της η Rodong Sinmun, η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, καταγγέλλει την «ανατριχιαστική επιρροή» του Νότου σε όλα, από τα χτενίσματα μέχρι τον προφορικό λόγο.
«Η ιδεολογική και πολιτιστική διείσδυση κάτω από την πολύχρωμη πινακίδα της μπουρζουαζίας είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τους εχθρούς που παίρνουν τα όπλα», γράφει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.
Αντί να μιμούνται τους συνομηλίκους τους στο Νότο, οι νεαροί Βορειοκορεάτες πρέπει να τηρούν την «ανώτερη»γλώσσα της χώρας τους, η οποία βασίζεται στη διάλεκτο που χρησιμοποιείται στην πρωτεύουσα, την Πιονγκγιάνγκ.
Η εφημερίδα είπε ότι διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον του πολιτικού συστήματος της Βόρειας Κορέας. «Ότν οι νέες γενιές έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία και επαναστατικό πνεύμα, το μέλλον μιας χώρας είναι λαμπρό. Αν όχι, θα χαθούν τα κοινωνικά συστήματα και η επανάσταση θα χαθεί. Αυτό είναι το μάθημα του αίματος στην ιστορία του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς έχει εκδώσει προειδοποιήσεις κατά της λαϊκής κουλτούρας της Νότιας Κορέας, όπως η K-pop, τα τηλεοπτικά δράματα, τα ρούχα ακόμη και οι χορευτικές κινήσεις.
Τον Δεκέμβριο εισήγαγε έναν νόμο με σκοπό να εξαλείψει την...«αντιδραστική σκέψη» και τον πολιτισμό μέσω του παράνομου υλικού που έφτανε από το Νότο, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Οι πολίτες που θα συλλαμβάνονταν έχοντας στην κατοχή τους ενημερωτικό υλικό της Νότιας Κορέας θα μπορούσαν να περάσουν έως και 15 χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας, ενώ εκείνοι που θα μοίραζαν λαθραίο υλικό θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος σπούδασε στην Ελβετία, σύμφωνα με πληροφορίες περιέγραψε την K-pop ως «καρκίνωμα» που καταστρέφει τους νέους της Βόρειας Κορέας – άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια του λιμού στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
«Ο Kιμ… γνωρίζει καλά ότι η K-pop ή ο δυτικός πολιτισμός θα μπορούσαν εύκολα να διεισδύσουν στη νεότερη γενιά και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σοσιαλιστικό σύστημα», δήλωσε σε νοτιοκορεατική εφημερίδα ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Κορέας.
Μια έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ σε 116 πολίτες της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησαν το 2020 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 48% παρακολουθούσε συχνά στην τηλεόραση ταινίες της Νότιας Κορέας, και άκουγε τη μουσική της, πριν εγκαταλείψει τον «κομμουνιστικό παράδεισο».
Ενώ η Βόρεια και η Νότια Κορέα μιλούν την ίδια γλώσσα, δεκαετίες διαχωρισμού έχουν οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές στη διάλεκτο.
Μεταξύ των επίσημα απαγορευμένων εκφράσεων είναι το “oppa” – που σημαίνει “μεγαλύτερος αδελφός”, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το σύζυγο ή φίλο στο Νότο – μια φράση που έχει πέραση στη Βόρεια Κορέα.
Απαγορεύονται επίσης οι μόδες και οι δημόσιες επιδείξεις αγάπης που σχετίζονται με τον Νότο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.