Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, το ίδιο συμβαίνει και με τα μεταχειρισμένα βαρέλια κρασιού. Τι τα κάνει ένας οινοποιός όταν αποφασίσει να πάρει καινούργια βαρέλια για το κελάρι του;
Το πότε ένα βαρέλι είναι «χρήσιμο» ή όχι διαφέρει ανάλογα με τον παραγωγό. Τα νέα βαρέλια κάνουν δύο βασικά πράγματα: προσδίδουν γεύση και οξυγονώνουν το κρασί. Η γεύση εξαντλείται μετά από περίπου τρία-πέντε χρόνια, οπότε αν ένας παραγωγός θέλει 100% νέα βαρέλια κάθε χρόνο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πουλήσει τα «παλιά» βαρέλια που έχουν να δώσουν ακόμα κάποια στοιχεία.
Η αγορά αυτών συνήθως γίνεται σε καλύτερη τιμή για έναν άλλο παραγωγό. Το Domaine de l’Ostal-Cazes στο Minervois, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μεταχειρισμένα βαρέλια από το Bordeaux από το Château Lynch-Bages (που ανήκει επίσης στην οικογένεια Cazes).
Εάν η επίδραση οξυγόνωσης των βαρελιών είναι η βασική παράμετρος, η ηλικία καθίσταται λιγότερο σημαντική – οπότε η «χρησιμότητα» μπορεί να μετρηθεί σε δεκάδες χρόνια.
Πως ξεκίνησε η παλαίωση κρασιού σε δρύινα βαρέλια;
Η βελανιδιά είναι πορώδης και έχει την τάση να απορροφά ένα μέρος από τα υγρά που περιέχει. Επομένως τα βαρέλια κρασιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ωφελήσουν άλλα ποτά. Για παράδειγμα κάποια ουίσκι περνούν τους τελευταίους μήνες ωρίμανσής τους σε βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αποθήκευση Port, Sherry ή Madeira: το ουίσκι απορροφά τις αποχρώσεις του εμπλουτισμένου οίνου που είχε προηγουμένως το βαρέλι.
Επίσης, υπάρχουν κρασιά των ΗΠΑ που παλαιώνουν για μερικούς μήνες σε παλιά βαρέλια Bourbon.
Αφού εξαντλήσουν όλες τις ιδιότητες τους, μπορούν να γίνουν μικρά έπιπλα, όπως καρέκλες και τραπέζια ή ακόμα και γλάστρες.