Ισραήλ: Αυτός ειναι ο πιθανός διάδοχος του Νετανιάχου – Η «ακτινογραφία» του Ναφτάλι Μπένετ


Πρώην σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πολιτικός του αντίπαλος, ο εκατομμυριούχος του τεχνολογικού τομέα Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης της ριζοσπαστικής δεξιάς, είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον μέντορά του και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ακροδεξιός, θρησκευτικός εθνικιστής, ο Ναφτάλι Μπένετ, ο άνθρωπος που αν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ (σσ: η διορία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα) θα εκθρονίσει τον «βασιλιά Μπίμπι», υποστηρίζει με θέρμη τους ισραηλινούς εποικισμούς και αντιτάσσεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ποιος είναι ο Μπένετ;

Ο Ναφτάλι Μπένετ 49 ετών, γεννήθηκε στη Χάιφα του Ισραήλ, από Αμερικανούς Εβραίους μετανάστες. Έζησε λίγο καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παιδί και όπως και ο Νετανιάχου μιλάει άπταιστα αγγλικά. Είναι ένας σύγχρονος-υπερορθόδοξος Εβραίος. Αν γίνει πρωθυπουργός, ο Μπενέτ θα ήταν ο πρώτος θρησκευόμενος αρχηγός ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή ζει στο εύπορο προάστιο Raanana του Τελ Αβίβ, με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του.

Διετέλεσε αξιωματικός σε μια ελίτ κομάντο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Το 1996, ενώ υπηρετούσε στο νότιο Λίβανο, τον οποίο τότε κατέλαβε ο στρατός του Ισραήλ, αυτός και η μονάδα του εγκλωβίστηκαν κοντά στο χωριό Kafr Qana του Λιβάνου.

https://www.youtube.com/results?search_query=israel+naftali

Καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν, τα χαράματα στην πόλη Κάνα του Νοτίου Λιβάνου, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε κτίριο του ΟΗΕ όπου είχαν καταφύγει 102 άνθρωποι, ένα περιστατικό που έμεινε γνωστό ως «σφαγή στην Κανά». Η συμμετοχή του στον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο έδωσε στον Μπένετ το έναυσμα για να εμπλακεί με την πολιτική, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα.

Ο Μπένετ εργάστηκε στον κλάδο της τεχνολογίας και σπούδασε νομική στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Μέχρι το 1999, είχε δημιουργήσει τη δική του start-up, μια εταιρεία λογισμικού και μετεγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Το 2005, πούλησε την εταιρεία του, η οποία παρήγαγε λογισμικό καταπολέμησης διαδικτυακής απάτης, σε αμερικανική εταιρεία για 145 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Πώς εμφανίστηκε στο προσκήνιο ;

Ο Μπένετ μπήκε στην ισραηλινή πολιτική το 2006 και υπηρέτησε ως ανώτερος βοηθός στον Νετανιάχου μέχρι το 2008. Είναι μια γενιά νεότερη από τον Νετανιάχου, 71 ετών, και σύμφωνα με πληροφορίες εγκατέλειψε τον πολιτικό του μέντορα, μετά από διαφωνία.
Αφού αποχώρησε από την κυβέρνηση, διετέλεσε επικεφαλής του Συμβουλίου Yesha, του κύριου ισραηλινού συμβουλίου εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μέχρι το 2013 είχε επανέλθει στην ισραηλινή πολιτική ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι» το οποίο τασσόταν υπέρ των εποίκων και ζητούσε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Άμυνας, υπουργός Παιδείας και Υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Το 2018, ο Μπένετ συνεργάστηκε με το Ayelet Shaked, έναν άλλο πυρήνα της ακροδεξιάς ισραηλινής πολιτικής, για να σχηματίσει το κόμμα της Νέας Δεξιάς, το οποίο αρχικά δεν πέρασε το εκλογικό όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο του στις εκλογές του 2019. Ήταν η πρώτη από τις τέσσερις αδιέξοδες εκλογικές αναμετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια.

Στις τελευταίες εκλογές του Μαρτίου, το κόμμα Yamina του Μπένετ, στο οποίο ανήκει η Νέα Δεξιά, εξασφάλισε έξι από τις 120 συνολικά έδρες – αρκετές για είσοδο στο κοινοβούλιο και -στο τρέχον κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο του Ισραήλ- αρκετές για να γίνει πρωθυπουργός.

Ποιες είναι οι πολιτικές του;

Αν και δεν ζει σε οικισμό της Δυτικής Όχθης, ο Μπενέτ έχει μετατρέψει την προσάρτηση τμημάτων των παλαιστινιακών εδαφών ως βασικό μέρος του πολιτικού του προγράμματος. Όπως πολλοί άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί στο Ισραήλ, ο ακολουθεί μια σκληρή γραμμή ενάντια στο Ιράν και υποστηρίζει φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.

Έχει επίσης γίνει γνωστός για εμπρηστική ρητορική του εναντίον των Παλαιστινίων. Το 2015 αναφέρθηκε στην προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους ως «αυτοκτονία» για το Ισραήλ και το 2014 προειδοποίησε τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ να μην γίνουν «πέμπτη στήλη». Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη δήλωση το 2013, είχε πει ότι οι Παλαιστίνιοι «τρομοκράτες πρέπει να σκοτωθούν και όχι να απελευθερωθούν».

Ο Μπένετ υποστηρίζει επίσης μεγαλύτερο έλεγχο των Εβραίων στο ιερό και για τους Μουσουλμάνους Όρος του Ναού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία που επιτέθηκε στους Παλαιστινίους που προσεύχονταν στο τέμενος Αλ Άκσα τον περασμένο μήνα προκάλεσε κύμα αναταραχής και πυροδότησε -μεταξύ άλλων- τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει ως πρωθυπουργός;

Στο εγγύς μέλλον, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πιο σκληροπυρηνικές απόψεις του Μπένετ θα περιοριστούν από τους όρους της συμφωνίας σχηματισμού της μικτής κυβέρνησης. Είναι απίθανο να προχωρήσει στα σχέδια προσάρτησής τα οποία πιθανότατα θα αντιμετώπιζαν αντίθεση από τον πρόεδρο Μπάιντεν και από τους νέους Άραβες συμμάχους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Αλλά αν ο Μπένετ αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα του Ισραήλ, η άνοδος του στην εξουσία θα ενίσχυε την άνοδο της επόμενης γενιάς ακροδεξιών Ισραηλινών πολιτικών.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται να τηρεί μία κάπως συμβιβαστική στάση. «Τα επόμενα χρόνια πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την πολιτική και ζητήματα όπως η προσάρτηση ή τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, και να επικεντρωθούμε στον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού, στην ενίσχυση της οικονομίας και στην επιδιόρθωση των εσωτερικών ρωγμών», δήλωνε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού τον Νοέμβριο.

Το Ισραήλ, ωστόσο, είναι βαθιά πολωμένο σύμφωνα με τις γραμμές που έχει θέσει ο Νετανιάχου. Από τότε που ο Μπενέτ έκανε την ανακοίνωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης την Κυριακή, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του και η αστυνομία αύξησε την ασφάλειά του μετά από τις εντεινόμενες απειλές εναντίον του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ