Χειμώνας Διατροφή: Σούπες για θαλπωρή και ζεστασιά


Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι σούπες είναι ένας ιδανικός τρόπος για να βοηθήσετε ολόκληρη την οικογένεια να ενισχύσει την υγεία της, καθώς είναι γεμάτες με λαχανικά, εύκολες και οικονομικές. Μπορούν να φτιαχτούν ως γρήγορα γεύματα στη μέση της εβδομάδας όταν βιάζεστε ή ως πολυτελή ορεκτικά σε πάρτι και δείπνα.

Χειμερινή σούπα μινεστρόνε με πέστο
Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια καπνιστό λαρδί ή ψιλοκομμένο μπέικον

2 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα

2 ραβδιά σέλινο, ψιλοκομμένο

1 μέτρια πατάτα, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή θρυμματισμένες

400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1l απόθεμα λαχανικών (από κόκκους ή κύβο)

2 κουταλάκια του γλυκού φασκόμηλο, ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο

λίγα φύλλα λάχανου, τεμαχισμένα

400 γρ. φασόλια

1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τα κρουτόν πέστο

φέτες ψωμί

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας πέστο

Μέθοδος

ΒΗΜΑ 1 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα λαρδί ή μπέικον και τηγανίζουμε για περίπου 5 λεπτά έως ότου το κρεμμύδι αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, την πατάτα και το σκόρδο, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.

ΒΗΜΑ 2 Προσθέστε τις ντομάτες, το ζωμό και το φασκόμηλο, και βράστε, ανακατεύοντας. Μειώστε τη θερμότητα για να σιγοβράσετε και μαγειρέψτε για 30 λεπτά, ενσωματώνοντας το λάχανο μετά από 15 λεπτά. Στραγγίξτε και ξεπλύνετε τα φασόλια και προσθέστε στο τηγάνι με το μαϊντανό. Περίοδος και σερβίρετε με πέστο κρουτόν ή ψωμί.

ΒΗΜΑ 3 Για τα πέστο: Κόψτε 3-4 φέτες τραγανό ψωμί σε κομμάτια, πάχους περίπου 2 εκατοστών. Ανακατέψτε το ελαιόλαδο και το πέστο, στη συνέχεια προσθέστε στο ψωμί, ρίχνοντάς το με τα χέρια σας έως ότου τα κρουτόν επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 10 λεπτά έως ότου τραγανιστούν.

Σούπα με ψητή κόκκινη πιπεριά, γλυκοπατάτα και καπνιστή πάπρικα

Συστατικά

1 γλυκοπατάτα, ψιλοκομμένη σε ζάρια με τη φλούδα 

1 κόκκινη πιπεριά, αποφλοιωμένη και κομμένη σε κομμάτια

1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια

3 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

200 ml γάλα καρύδας

200ml κοτόπουλο

1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου

Μέθοδος

ΒΗΜΑ 1 Θερμάνετε το φούρνο στους 190C / 170C ανεμιστήρα. Βάλτε τη γλυκοπατάτα, το πιπέρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το καρύκευμα και μετά ψεκάζουμε με το λάδι. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.

ΒΗΜΑ 2 Αλέστε τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπλέντερ (ή χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ραβδί) μαζί με το γάλα καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου. Ρίξτε πίσω στο τηγάνι και θερμάνετε μέχρι να ζεσταθεί. Ελέγξτε για καρυκεύματα και ρίξτε σε μια φιάλη. Σερβίρετε φρυγανισμένο ψωμί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ