Δεν είναι μόνο τα χωριά του. Ούτε μόνο τα μονοπάτια, που ανηφορίζουν κάνοντας ζιγκ ζαγκ μέσα στα φουντωτά του ελατοδάση. Είναι και οι αρχαίες και νέες του ιστορίες, που τις διηγούνται αξιοθέατα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο ένας αρχαίος ναός από ένα μεταλλείο στα έγκατα της γης. Ορίστε δέκα διαφορετικοί τρόποι (ή λόγοι) να αγαπήσεις τον Παρνασσό.
Να βολτάρεις στα σοκάκια της Αράχωβας
Ναι, μπορεί να είναι η «Μύκονος του χειμώνα», αλλά να σου πούμε ένα μυστικό; Καμιά από τις δυο τους δεν θα είχε γίνει αυτό που έγινε αν δεν ήταν πανέμορφη. Οι βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές απολαμβάνονται ιδανικά με ζεστό καφεδάκι στο χέρι, και ζεστά κασκόλ στο λαιμό.
Να πάρεις χρησμό από το Μαντείο των Δελφών
Έντεκα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την Αράχωβα, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μπορεί να μην μοιράζει πια απλόχερα χρησμούς, φιλοξενεί όμως θησαυρούς όπως αυτόν των Αθηναίων, τον πολυφωτογραφημένο ναό του Απόλλωνα με τη φαντασμαγορική του θέα, και τον συγκλονιστικό Ηνίοχο στο Μουσείο.
Να κατέβεις με το ορίτζιναλ βαγόνι στα μεταλλεία
Το Βαγονέτο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θεματικό πάρκο, διακόσια μέτρα κάτω (ναι, κάτω) από το διάσελο μεταξύ Γκιώνας και Παρνασσού. Δύο από τις στοές των ορυχείων της εταιρείας S&B που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη βωξίτη από το 1967 μέχρι το 1972 έχουν μετατραπεί σε ένα υπόγειο μουσείο, που ξεναγεί τους επισκέπτες του στις διαδικασίες εξόρυξης, την ιστορία των μεταλλείων και τις χρήσεις του βωξίτη στην καθημερινή ζωή.
Να περπατήσεις στα μονοπάτια του βουνού
Πώς την θέλεις την πεζοπορία σου; Μεγάλη, μικρή, εύκολη, δύσκολη, ηλιόλουστη, ελατοσκέπαστη; Δεκάδες διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές έχει ο Παρνασσός, για να διαλέξεις ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές σου. Ένα από τα ευκολότερα, και αγαπημένα των αρχαρίων, είναι το μονοπάτι που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος. Φωτό © Ξενώνας Μαυροδήμος
Να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο σκι, στο χιονοδρομικό
Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας είναι και ένα από τα δημοφιλέστερα, και αρτιότερα εξοπλισμένα. Απλώνεται σε δύο διαφορετικές περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, και έχει 21 διαφορετικές πίστες με διαδρομές για πολύ αρχάριους έως και πολύ προχωρημένους.
Να βολτάρεις ως τον καταρράκτη της Αγόριανης
Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Παρνασσού, η Αγόριανη φωλιάζει ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Από την κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία της με τα γιγάντια πλατάνια ξεκινά ένα επίσης πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη – σήμα κατατεθέν του χωριού.
Να μάθεις τα πάντα για το κρασί σε ένα επισκέψιμο οινοποιείο
Το Κτήμα Αργυρίου στο Πολύδροσο προσφέρει καθημερινά ξεναγήσεις και οινογνωσίες, κατόπιν συνεννόησης, ενώ μπορεί και να σας φιλοξενήσει στον πανέμορφο, πετρόχτιστο ξενώνα του (από 95€ το δίκλινο με τζάκι και φανταστικό πρωινό). Αν πετύχετε ηλιόλουστο φθινοπωρινό μεσημέρι, θα καθίσετε έξω στην κουκλίστικη αυλή για τις απαραίτητες οινοδοκιμές σας, διαφορετικά στο ατμοσφαιρικό κελάρι.
Να δεις την Ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου στο Χάνι της Γραβιάς
Απέναντι από το ιστορικό χάνι –στη θέση του οποίου σήμερα βρίσκονται μόνο κάποια ερείπια, και ο ανδριάντας του Οδυσσέα Ανδρούτσου– έχει κτιστεί, σε φυσικό μέγεθος, η αναπαράστασή του. Οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά, όπως και η μικρού μήκος ταινία που προβάλλεται στην αρχή, είναι ένα σύντομο, αλλά πολύ ενδιαφέρον, μάθημα Ιστορίας για μικρούς και μεγάλους.
Να περπατήσεις τα σοκάκια της Αμφίκλειας
Ένα κουκλίστικο χωριουδάκι φωλιασμένο στην πλαγιά του Παρνασσού, η Αμφίκλεια με τα πέτρινα σπιτάκια της, τα γραφικά σοκάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά, έχει και μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν μεσαιωνικά εκκλησάκια, πετρόχτιστες βρύσες, και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου, που υπόσχεται να σας μάθει τα πάντα για το ψωμί.
Να εξερευνήσεις το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας
Η Βελίτσα, ή αλλιώς Άνω Τιθορέα, είναι ένα από τα ωραιότερα –και παραδόξως λιγότερο γνωστά– χωριά του Παρνασσού, κτισμένη στις παρυφές του ομώνυμου Αισθητικού Δάσους Τιθορέας (19 συνολικά αισθητικά δάση έχουμε στην Ελλάδα, σημειώστε οι λάτρεις των άσχετων πληροφοριών).
Από την Τιθορέα, λοιπόν, ξεκινά μια από τις εντυπωσιακότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας, που διασχίζει τα χωμάτινα μονοπάτια του δάσους της για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα.