Συστατικά
6 μέτρια (1 κιλό περίπου) κολοκυθάκια (σκουρόχρωμα)
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
1 μεγάλο χαλούμι (250 γρ. περίπου), τριμμένο
½ φλ. απλό αλεύρι
2 κουταλάκια ψιλό ξύσμα λεμονιού
2 μεγάλα αβγά
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (ή 1 κουταλάκι ξηρό)
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Βήματα
Βήμα 1
Περνάτε από χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζετε και τα αφήνετε για 15-20 λεπτά σε σουρωτήρι να κατεβάζουν το νερό τους. Τα στύβετε με τις παλάμες σας να στραγγίσουν καλά και τα βάζετε σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Προσθέτετε το κρεμμύδι, το χαλούμι, το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, τα αβγά, το δυόσμο, αλάτι (λίγο γιατί το χαλούμι είναι αλμυρό) και πιπέρι και ζυμώνετε καλά το μίγμα.
Βήμα 3
Πρέπει να είναι αρκετά σφικτό για να πλάθεται σε πιτάκια. Παίρνετε κουταλιές από το μίγμα, τις πλάθετε σε πιτάκια σαν μικρά μπιφτέκια (20-24 περίπου) και τα απλώνετε σε μια πιατέλα.
Βήμα 4
Τα κρατάτε στο ψυγείο για ½ ώρα για να σφίξουν.
Βήμα 5
Ζεσταίνετε λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε μέσα τμηματικά τους κολοκυθοκεφτέδες για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε ζεστούς.