Κρίσιμα εξ αποστάσεως ραντεβού κυβέρνησης – θεσμών


Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, το πρόγραμμα «γέφυρα» της επιδότησης των δόσεων κόκκινων και πράσινων δανείων πρώτης κατοικίας, το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες θα βρεθούν στο επίκεντρο του εξ αποστάσεως ραντεβού που έχουν κλείσει για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. 

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αναμένεται να «κλειδώσει» σε πολιτικό επίπεδο με στόχο να ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι για να τεθεί σε ισχύ από το 2021.

Δεδομένου όμως ότι στο τέλος του μήνα λήγει το υπάρχον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Ο χρόνος πιέζει και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει άμεσα από τη Βουλή και μέχρι το τέλος του μήνα να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εν μέσω κορονοϊού, έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει, και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, πάνω από 500 δανειολήπτες.

Σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% της δόσης του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Κρατική επιδότηση που, μέχρι σήμερα, έχει φθάσει τα 25,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών ύψους 11,9 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις δανείων που διενήργησαν τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με τους δανειολήπτες, το υπουργείο ενημέρωσε πως από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, ρυθμίστηκαν επιτυχώς περίπου 250.000 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ.

Ενώ, σε ό,τι αφορά τα δάνεια που ρυθμίστηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, συνεχίζει να ισχύει ότι περίπου στα 8 από τα 10 δάνεια διενεργείται διαγραφή οφειλής.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ