Βρετανία: Οι συμμορίες ναρκωτικών ίσως στρατολογήσουν περισσότερα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο


Κορονοϊός: Εγκληματικές συμμορίες που χρησιμοποιούν νεαρούς για να διακινούν ναρκωτικά σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας ενδέχεται να στρατολογήσουν περισσότερα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο όσο τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν στη χώρα, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), προειδοποιώντας επίσης για αύξηση της διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών.

Καθώς τα lockdown σταδιακά αίρονται παγκοσμίως και ήδη αρκετές χώρες προγραμματίζουν να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, οι εγκληματίες θεωρείται πιθανόν πως θα επιταχύνουν τις προσπάθειες να φέρουν ναρκωτικά στη Βρετανία για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους, δήλωσε η Νίκι Χόλαντ, διευθύντρια ερευνών της Υπηρεσίας.

Χιλιάδες είναι τα παιδιά στη Βρετανία που εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, στο πλαίσιο των λεγόμενων ‘κομητειακών εμπορικών γραμμών’ και πολλά από αυτά παγιδεύονται, είτε λόγω χρέους, είτε υπό την απειλή για απαγωγή, βία και βιασμό, υπογραμμίζει το NCA.

Ο αριθμός των πιθανολογούμενων παιδιών-σκλάβων στη Βρετανία και τα οποία προσέφυγαν πέρυσι στις κυβερνητικές υπηρεσίες για βοήθεια, αυξήθηκε κατά τα δύο τρίτα σε 2.360 και τα περισσότερα θεωρείται πως ήταν θύματα του εμπορίου ναρκωτικών.

Με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλειστά για το κοντινό μέλλον, οι αρχές και οι οικογένειες θα πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στους εγκληματίες, που ενδέχεται να επιδιώξουν να αποπλανήσουν και να στρατολογήσουν παιδιά από απόσταση, δήλωσε η Χόλαντ.

“Οι εγκληματίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους δέκα φορές περισσότερο όταν τα σύνορα ανοίξουν και τα ναρκωτικά εισέλθουν στη Βρετανία. Υπάρχει το δυναμικό (περισσότερα παιδιά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών) … πρέπει να είμαστε προσεκτικοί “, τόνισε η ίδια, μιλώντας στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Τα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία– που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου και έχουν χαλαρώσει ελαφρώς αυτή την εβδομάδα — δεν εμπόδισαν τη διακίνηση ναρκωτικών από τις συμμορίες που δρουν στη χώρα ή τη χρήση παιδιών ως διανομέων τους, πρόσθεσε η Χόλαντ.

Η NCA συνεργάζεται με την αστυνομία που ελέγχει τις μεταφορές ώστε να παρακολουθούνται ιδιαίτερα οι νέοι που εντοπίζονται να ταξιδεύουν μόνοι τους καθώς δεν μπορεί πλέον να βασίζεται μόνο στους δασκάλους για καταγγελίες ύποπτης συμπεριφοράς, δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας τον σοβαρό ρόλο των γονέων στην εποπτεία των παιδιών τους — ιδιαίτερα στο διαδίκτυο.

Η Υπηρεσία ενημερώνει πως πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση στη διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών–μέσω της αποπλάνησης και της προβολής των πράξεων αυτών– από ειδικές σελίδες, που διαχειρίζονται εγκληματίες σε παγκόσμια κλίμακα– μία πρακτική γνωστή ως “διακίνηση κυβερνοσέξ”.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Συμμοριών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συμμορίες αλλάζουν τακτική — με ορισμένους ναρκεμπόρους να παρουσιάζονται ως εργαζόμενοι σε ζωτικής σημασίας τομείς, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από την αστυνομία και να στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποπλανούν και να στρατολογούν παιδιά ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

“Οι νέοι μπορούν να παγιδευτούν σε επικίνδυνες δραστηριότητες από τις συμμορίες μέσα από τα τηλέφωνά τους, κι ενώ οι οικογένειές τους δεν έχουν ιδέα γι’ αυτό, πράγμα που μας ανησυχεί”, τονίζει ο Σάιμον Χάρντινγκ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Συμμοριών.

Ο συνήγορος του πολίτη για τα θύματα στη Βρετανία δήλωσε τον περασμένο μήνα πως το lockdown ενδέχεται να παγιδεύσει πολλά περισσότερα παιδιά που ζουν σε σπίτια όπου κυριαρχεί η ενδοοικογενειακή βία, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εισέλθουν αυτά στο εμπόριο ναρκωτικών στο μέλλον.

Οι όποιες προσπάθειες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των συμμοριών ναρκωτικών προσέκρουσαν στο εμπόδιο της ασυνεπούς μεταχείρισης των θυμάτων και της ανεπαρκούς υποστήριξης σε όσα παιδιά συνελήφθησαν για παραβάσεις με ναρκωτικά, επεσήμανε τον Ιανουάριο ένα παρατηρητήριο για το αστυνομικό έργο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ