Πότε ανοίγουν καφέ και εστιατόρια: Πώς θα λειτουργήσουν


Καφέ – εστιατόρια: Το μικροσκόπιο της στην εστίαση έχει στρέψει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες λόγω των περιοριστικών μέτρων

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την χθεσινή τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Ο κλάδος απασχολεί 350.000 εργαζόμενους και αποτελεί το 30% των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης σε ένα από τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων. Σε μία από τις αποστροφές του μίλησε για απολύτως εφικτό σενάριο η εστίαση να λειτουργήσει την 1η Ιουνίου, εάν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανάλογα με την εικόνα που δίνει η πανδημία στην Ελλάδα σήμερα. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη ετέθη πάντως το ενδεχόμενο να ανοίξουν τελικά μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής πάντως, το σενάριο αυτό δεν έχει λάβει το πράσινο φως, καθώς όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «ο μόνος γνώμονας στις αποφάσεις μας είναι οι υποδείξεις των ειδικών».

Οι πέντε βασικές αρχές του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

  • Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  • Η ευθύνη να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
  • Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
  • Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
  • Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Όπως γίνεται γνωστό, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα από τα καφέ και τα εστιατόρια. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Αρμόδιος για την κατάρτιση του σχεδίου είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αναμένεται να λάβει υπόψιν και τις προτάσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου και των δημάρχων Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Έτσι σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, αναμένεται να συνταχθεί το τελικό κείμενο το οποίο και θα δοθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προωθηθεί στην συνέχεια στην προεδρία της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη τόνισε πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα «ο πρωθυπουργός μας έδωσε εντολή να στηρίξουμε την εστίαση καθότι αποτελεί πυλώνα της οικονομίας». Αποκάλυψε δε και μέρος του σχεδίου για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης.

«Από τα 30 άτομα που εξυπηρετούσε παλαιότερα ένας μαγαζάτορας θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 20, καθώς θα πάρει χώρο από το πεζοδρόμιο θα υπάρχουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και ο υπαίθριος χώρος θα είναι πολλαπλάσιος, και οι κανόνες ανά τραπέζι θα είναι διαφορετικοί, με άλλες αποστάσεις για το τραπέζι των τεσσάρων ατόμων άλλες των δύο ατόμων», είπε ο υφυπουργός.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ