Κύπρος: Θα συνεχίσω τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου 


Τη διαβεβαίωση ότι παρά τις προκλήσεις θα συνεχίσει με επιμονή τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο στη βάση της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο Βερολίνο, έδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη επίσης σε έναν απολογισμό της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής του και παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες στοχεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το 2020, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι η συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για άμεση προώθηση τους προκειμένου το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, εκφράζοντας τις ευχές του «για πραγμάτωση των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών του λαού μας, σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ’ ένα κράτος σύγχρονο που θα εγγυάται τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία του συνόλου των πολιτών του».

Το 2019, είπε, υπήρξε άλλη μια χρονιά που πρώτιστη των προτεραιοτήτων μας ήταν η επανέναρξη του διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες της χώρας.

Μια λύση, σημείωσε, «που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την απαλλαγή της χώρας από την παρουσία κατοχικού στρατού, του τερματισμού του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και γενικότερα της απεξάρτησης από επιρροές της όποιας τρίτης χώρας».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινούμενοι πετύχαμε την ανανέωση της ενεργούς εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα, με αποκορύφωμα τη συνάντηση στο Βερολίνο, είπε.

«Με αποφασιστικότητα και έντονη την πολιτική βούληση επαναβεβαιώσαμε την ετοιμότητα συμμετοχής σε ένα δημιουργικό διάλογο μέσα από τον καθορισμό των συστατικών στοιχείων της επιδιωκόμενης λύσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «με ευθύνη της Τουρκίας, δυστυχώς, δεν επετεύχθη η επιδιωκόμενη συμφωνία στους όρους αναφοράς προκειμένου να είχαμε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Παρά ταύτα, είπε, «θεωρώ ότι υπήρξε ένα πρώτο θετικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλαμε».

Εξέφρασε ωστόσο «τις ανησυχίες μου για τις συνεχείς έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που, παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο, με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αλλά και γειτονικών χώρων, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, όπως είπε, «για πολλοστή φορά πως παρά τις προκλήσεις θα συνεχίσω με επιμονή τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν», στη βάση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα της 25ης Νοεμβρίου.

Αρκεί, βεβαίως, ανέφερε, «να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας ιδιαιτέρως, χωρίς προτάξεις για θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου».

Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι επίσης «να τερματιστούν και οι όποιες έκνομες ενέργειες στο έδαφος ή τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, η υιοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών, η εφαρμογή των προγραμμάτων της νέας μορφής Λυκείου και των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων.

Ειδική μνεία έκανε στη δημιουργία των υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, στην πρόσληψη επαγγελματικών στρατιωτικών στελεχών που επέτρεψε να μειωθεί η στρατιωτική θητεία κατά το ήμισυ σχεδόν, καθώς και στη συνέχιση της υλοποίησης μιας σειράς αναπτυξιακών έργων συνολικού ύψους πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρώτιστο μέλημά μας, πέραν της επίλυσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε, «παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου επενδύσεων και η ανάδειξή της σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θεωρώ εξίσου σημαντικό τη συνέχιση υλοποίησης μιας σειράς μέτρων, τα οποία στόχο έχουν τη βελτίωση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές τη βελτίωση της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών ευρύτερα».

Στόχος για το 2020, είπε, είναι να επιτύχουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ολοκλήρωση του ΓεΣΥ, μέσω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τη νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του επενδυτικού νόμου και την υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της έναρξης διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τη δημιουργία υφυπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Έρευνας και Καινοτομίας, τη συνέχιση υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, που προβλέπουμε να επιτευχθεί οριστικά το 2021, την έναρξη υλοποίησης των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων και την υλοποίηση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού πάρκου Ακάμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ακόμα πως «στόχος μου είναι η συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτύχουμε άμεση προώθηση των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων και σε συνδυασμό με τη συνεπή εφαρμογή των Στρατηγικών που προανέφερα, το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ