Η ώρα της κρίσης στη Βρετανία. Κλείνουν οι κάλπες στις πιο ιστορικές εκλογές


Φτάνει η μεγάλη στιγμή στη Βρετανία.. Στις 12 ώρα Ελλάδας (10μ.μ. Βρετανίας) κλείνουν οι κάλπες στις σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων χρόνων στη χώρα

Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν, ή αλλιώς Συντηρητικοί και Εργατικοί είναι τα δύο επικρατέστερα κόμματα.

Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος στη Βρετανία θα είναι τα μεσάνυχτα και τα πρώτα βγαίνουν τα αποτελέσματα από τη βορειοανατολική Αγγλία. Στο παρελθόν, αυτές οι έδρες τείνουν προς τους Εργατικούς, οπότε ένα πρόωρο προβάδισμα για το κόμμα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο. Το μεγαλύτερο μέρος αποτελεσμάτων αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κερδίσουν περίπου 320 έδρες για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 20 παραπάνω απ’ όσες είχε πριν διαλυθεί το κοινοβούλιο.

Οι εκλογές στη Βρετανία θεωρούνται ιστορικές, αφού το αποτέλεσμά τους θα είναι καθοριστικό για το Brexit. 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, μετά από τρεις πρωθυπουργούς, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε σχεδόν τέσσερα χρόνια και τρεις αναβολές στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι Βρετανοί καλούνται να (ξανά)αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας τους τις επόμενες 10ετίες.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00 (μία μετά τα μεσάνυχτα).

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα αρχίσει ο… αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας. Από την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, καθώς το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.Οι κρίσιμες έδρες

Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τοίχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 – Μίντλαντς και βόρειες περιοχές – διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκωτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Στη Σκωτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.Συνοδεία σκυλιών πήγαν στα εκλογικά κέντρα

Μετά από τρία χρόνια διχασμού γύρω από το Brexit, οι Βρετανοί βρήκαν τουλάχιστον σήμερα ένα σημείο συναίνεσης, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, συνοδευόμενοι από τους σκύλους, τις γάτες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα άλογά τους.

Η αρχή έγινε το πρωί όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήγε να ψηφίσει έχοντας μαζί τον σκύλο του, τον Ντίλιν. Ανήρτησε στο twitter μια φωτογραφία με το κατοικίδιο του, με το hashtag #DogsAtPollingStations («Σκυλιά στα εκλογικά κέντρα»).

Το hashtag, με την βρετανική σημαία και εικονίδιο σκύλου, μοναδικό για την περίσταση, ήταν το απόγευμα το δεύτερο δημοφιλέστερο hashtag στο twitter του Ηνωμένου Βασιλείου, με αρκετές δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις.

«Ξεχάστε την πολιτική, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για να συνδεθείτε σήμερα στο Twitter #DogsAtPollingStations», έγραψε μια ψηφοφόρος σε μια ανάρτηση που έγινε viral, με μια φωτογραφία του Γκόλντεν Ριτρίβερ της.

Συχνά υπό βροχή, τα βρετανικά σκυλάκια εμφανίζονται να περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους στην έξοδο των εκλογικών κέντρων. Κάποια ντυμένα με χριστουγεννιάτικα πουλόβερ ή ζεστά ρούχα, για λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, στις πρώτες βρετανικές βουλευτικές εκλογές μετά το 1974 που διεξάγονται χειμώνα.

Άλλα δημόσια πρόσωπα πήγαν να ψηφίσουν μαζί με το ζώο με το οποίο μοιράζονται τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανήρτησε ένα βίντεο με τον σκύλο του, τον Λούνα, προτρέποντας τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι δημοσίευσε μια φωτογραφία του ινδικού χοιριδίου του, δίπλα στην κίτρινη κονκάρδα του κόμματός του.

Στην νότια Αγγλία, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ψηφοφόρους να πηγαίνουν έφιπποι στα εκλογικά κέντρα, ενώ βρετανικά εκλογικά τμήματα επισκέφθηκαν δύο τάρανδοι.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ