Ρομπότ συντροφιάς με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη για αστροναύτες


Το αιωρούμενο σφαιρικό ρομπότ CIMON επιστρέφει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ακόμη περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη για να κάνει παρέα στους αστροναύτες.

Άλλο ένα ρομπότ με φωνή και τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνεται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ). Πρόκειται για το CIMON 2 (Crew Interactive Mobile Companion), που εκτοξεύθηκε την Πέμπτη (5.12.2019) μαζί με το μεταγωγικό ρομποτικό σκάφος Dragon της Space X, με ένα πύραυλο Falcon 9 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ο Cimon είναι μια αιωρούμενη χαριτωμένη σφαίρα βάρους πέντε κιλών και με πρόσωπο καρτούν, που όχι μόνο είναι έξυπνη, αλλά – χάρη στους ειδικούς αλγόριθμούς του – έχει, επίσης, ικανότητες να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των συνομιλητών του αστροναυτών (χαρά, λύπη, θυμό κ.α.) και να αντιδρά κατάλληλα σε αυτά.

Η πρώτη έκδοση του είχε φθάσει στον ΔΣΣ το Νοέμβριο του 2018, όπου είχε παραμείνει για ένα διάστημα αποκλειστικά ως βοηθός του Γερμανού αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το πρώτο εκείνο ρομπότ επέστρεψε και θα καταλήξει σε μουσείο.ΦΩΤΟ ReutersΤο ρομπότ που κλαίει, γελάει και τραγουδάει

Τώρα, μετά από ορισμένες βελτιώσεις, η δεύτερη έκδοση του Cimon επιστρέφει για να βοηθήσει όλο το πλήρωμα του Σταθμού τόσο στα επιστημονικά πειράματα τους, όσο και κάνοντας τους παρέα τις ώρες της μοναξιάς (μπορεί μέχρι και να τους τραγουδήσει!).

Είναι δημιούργημα της ευρωπαϊκής διαστημικής εταιρείας Airbus, του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) και της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ, της οποίας αξιοποιεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson. Στόχος των δημιουργών του Cimon είναι να δοκιμάσουν τη συνεργασία ανθρώπων – ρομπότ στο διάστημα.

“Ο Cimon 2 έχει μεταμορφωθεί πλέον από ένα επιστημονικό βοηθό σε ένα συνομιλητή με ενσυναίσθηση. Έχει πιο ευαίσθητα μικρόφωνα και μια εξελιγμένη αίσθηση προσανατολισμού, καθώς επίσης αναβαθμισμένες ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών λογισμικού”, σύμφωνα με την ΙΒΜ.

“Αν ταξιδέψεις στη Σελήνη ή στον Άρη, δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου όλη την ανθρωπότητα και τους μηχανικούς. Έτσι οι αστροναύτες θα πρέπει να βασιστούν στους εαυτούς τους. Όμως χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη μπορείς να έχεις αμέσως όλη τη γνώση της ανθρωπότητας”, ανέφερε ο Κρίστιαν Κάρας, επικεφαλής του προγράμματος CIMON στο DLR.

Οι μηχανικοί άντλησαν έμπνευση για τον Cimon από ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1940, αλλά και από τον διάσημο υπολογιστή HAL, τον “εγκέφαλο” του διαστημοπλοίου στο βιβλίο “2001: Οδύσσεια του διαστήματος” του Άρθρουρ Κλαρκ, που έγινε και ταινία από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Μαζί με τον Cimon, στον ΔΣΣ κατευθύνονται, μεταξύ άλλων, 40 ζωντανά ποντίκια για να μελετήσουν οι επιστήμονες πώς οι μύες αλλάζουν υπό την επίδραση της μικροβαρύτητας στο διάστημα. Είναι η 19η αποστολή της Space X του Ίλον Μασκ στον ΔΣΣ, όπου θα φθάσει στις 8 Δεκεμβρίου. Αφού ξεφορτώσει τα εφόδιά του, το σκάφος Dragon θα φύγει από τον Σταθμό τον Ιανουάριο και θα πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ