Έντονα ανοδική η τάση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής


Έντονα ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο. Ο δείκτης κινήθηκε αισθητά ανοδικά έναντι του Σεπτεμβρίου του 2018, ωστόσο βρέθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 78,9 μονάδες (από 52,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο), σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, όταν κινούνταν στις 81,7 μονάδες.

Σύμφωνα με το IOBE και με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Οκτώβριο του 2018, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν (-8 μονάδες από -50 μονάδες ο δείκτης), όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (-3 μονάδες από -33 μονάδες ο δείκτης). Επίσης, ο δείκτης των -18 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης κέρδισε έδαφος (στις -3 μονάδες από -25 μονάδες).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το σχετικό ισοζύγιο επίσης ανέκαμψε (+14 μονάδες από -8 μονάδες), ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εξομαλύνθηκε και ο σχετικός δείκτης ισοσκελίστηκε. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 36% (από 25% τον Σεπτέμβριο) των επιχειρήσεων δήλωνε τον Οκτώβριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 32% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Γενικό κλίμα
Συνολικά στην ελληνική αγορά σημειώθηκε τον Οκτώβριο μικρή υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος υποχώρησε ελαφρώς και διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες (από 101,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί έντονη υποχώρηση). Η εξέλιξη αυτή προκύπτει, κυρίως, από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και την υποχώρηση στο Λιανικό Εμπόριο, που αντισταθμίζονται, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σημειώνει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 3,5 ετών, από το Μάρτιο του 2015.

“Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών, που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση, άλλωστε, που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Στο μεταξύ, επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα καταγράφηκε τον εξεταζόμενο μήνα στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε και τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, τόσο στην Ε.Ε. (κατά 0,8 μονάδες, στις 110,4 μονάδες) όσο και στην Ευρωζώνη (κατά 1,0 μονάδες στις 109,8 ) μονάδες). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώθηκε στη Γερμανία (-1,3), την Ολλανδία (-1,3), την Ιταλία (-0,9) και τη Γαλλία (-1,2), ενώ βελτιώθηκε στην Ισπανία (+1,9). Στην Ε.Ε., οι ελαφρώς λιγότερο επιδεινούμενες προσδοκίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της σχετικής σταθερότητας του κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία (+0,2) και της μικρής επιδείνωσης του στην Πολωνία (- 0,9).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ