Το Honda Civic Type R είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά sportscars, όχι απλά hot hatches, που έχουν παρουσιαστεί την τελευταία δεκαετία. Μπορεί τυπικά να υπάγεται στην κατηγορία των «καυτών μικρομεσαίων», όμως οι επιδόσεις του σε ευθεία και στροφές απειλούν ευθέως αυτοκίνητα που σκοπός τους είναι μόνο η ανταμοιβή του οδηγού και η απόδοση. Χώρια το ρεκόρ ταχύτερου γύρου μπροστοκίνητου παραγωγής που κρατάει στο Nurburgring, αλλά και πρωτιές σε διάφορες πίστες ανά την Ευρώπη.
Μεγάλο ρόλο -αν όχι τον πρωταγωνιστικό- σε αυτά τα επιτεύγματα παίζει η «καρδιά» του κορυφαίου (πλην NSX) Honda. Ο Κ20C1 αποδίδει 320 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής σταθερά από τις 2.500 μέχρι τις 4.500 σ.α.λ., με τον κόφτη να επεμβαίνει στις 7.000 σ.α.λ, από 1.996 κυβικά εκατοστά. Η Honda υποστηρίζει πως χαρίζει επιτάχυνση 0-100 στα 5,8 δλ., όμως πολλές μετρήσεις τοποθετούν την 6η γενιά Civic Type R κοντά στα 5,5 δλ., ενώ το Motor Trend έχει κατέβει στα 5 δλ (φυσικά παίζουν ρόλο οι συνθήκες, η ποιότητα της ασφάλτου και ο οδηγός στην εκάστοτε μέτρηση)! Προκειμένου να πετύχει αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα, το μοτέρ του «Τάπερ» κρύβει κάποια μυστικά. Τα οποία μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε ο Jason Fenske του Engineering Explained.
Καταρχάς ο κινητήρας διαθέτει μπλοκ και κυλινδροκεφαλή κατασκευασμένα από αλουμίνιο, με την πολλαπλή εξαγωγής να είναι ενσωματωμένη στην κεφαλή προς εξοικονόμηση βάρους, αλλά και μείωσης των ενεργειακών απωλειών, κάτι που περιορίζει το turbo lag και βελτιώνει τις εκπομπές ρύπων. Οι βαλβίδες εξαγωγής περιέχουν νάτριο προκειμένου να κρατηθούν πιο δροσερές, με το σύστημα άμεσου ψεκασμού να αυξάνει την ροπή στρέψης σε ολόκληρο το φάσμα των στροφών. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί επίσης την ίδια τεχνολογία ψύξης πιστονιών με αυτή που χρησιμοποιούν οι κινητήρες της Honda στα μονοθέσια της Formula 1 και η συμπίεση βρίσκεται στο 9,8:1.
Στον τομέα των εκκεντροφόρων, ένα κομμάτι στο οποίο η Honda έχει γράψει ιστορία με το θρυλικό μεταβλητό έλεγχο χρονισμού και βυθίσματος -ευρύτατα γνωστού ως VTEC (το οποίο μπορείτε να δείτε με λεπτομέρεια πώς λειτουργεί εδώ)- υιοθετείται η μέθοδος των κούφιων σωμάτων, για εξοικονόμηση βάρους και μείωση της αδράνειας. Oι Ιάπωνες εδώ επιστρατεύουν το VTEC μόνο για τις βαλβίδες εξαγωγής, καθότι ως υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ προέχει ο έλεγχος της ροής των καυσαερίων, με την κίνηση και τον χρονισμό να αναλαμβάνει καδένα. Η Honda μάλιστα είναι τόσο σίγουρη για την αξιοπιστία της, ώστε δηλώνει πως μπορεί να αντέξει κυριολεκτικά μια ζωή δίχως να χρειαστεί αντικατάσταση ή συντήρηση. Φυσικά ακολουθείται η διάταξη των 4 βαλβίδων ανά κύλινδρο, στο κλασικό «2 εισαγωγής-2 εξαγωγής».
Οι λεπτομέρειες συνεχίζονται στα ενδότερα, με τα μπουζί που χρησιμοποιούνται να είναι μικρότερα από το σύνηθες -για τι άλλο; Toν περιορισμό του βάρους, αλλά και την βελτιστοποίηση του θαλάμου καύσης. Συγκεκριμένα είναι 12 χλστ. αντί των καθιερωμένων 14 χλστ. Όλα τα ανωτέρω, σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις, συνδυάζονται με μια τιμή μέσης κατανάλωσης των 7,7 λίτρων/100 χλμ. Για οπτικοποίηση αυτών, ακολουθεί το video