Γιατί «γδέρνουν» οι τιμές στη Μύκονο και πώς να αποφύγετε το… «εγκεφαλικό»!


Αυτοψία τη Μύκονο και τις «τσουχτερές» τιμές της κάνει η DW, που συνιστά στους τουρίστες που θα αποφασίσουν να την επισκεπτούν να… διαβάζουν τους καταλόγους των καταστημάτων πριν παραγγείλλουν!
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται στη δημοφιλία του νησιού που οφείλεται «στις ομορφιές της, τις αμμώδεις παραλίες της με ονόματα που στέλνουν τους τουρίστες κατ’ ευθείαν… στον Παράδεισο, ή στον σούπερ Παράδεισο».
Τελευταία όμως, η Μύκονος ξανάρθε στη δημοσιότητα για τις τσουχτερές τιμές της και τα… «χρυσά καλαμαράκια» με 98,5 ευρώ τη μερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, οι τιμές που «γδέρνουν» τους τουρίστες, οφείλονται στην υψηλή πελατεία που κατακλύζει κάθε καλοκαίρι το νησί. Αστέρες και αστεράκια του κινηματογράφου, είδωλα του αθλητισμού και όποιος τέλος πάντων θέλει να αισθάνεται όπως αυτή η κατηγορία τουριστών και να δείχνει γκλαμουράτος, αφού δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα στο να πληρώνουν τέτοια ποσά, αδιανόητα για κοινούς θνητούς. Αυτοί βιώνουν δυσάρεστες εκπλήξεις.  Ένα ποτήρι Prosecco 68 ευρώ; Πως είναι δυνατόν μετά να μην βγάζουν τον καημό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Έτσι ένας Αμερικανός χρήστης, ονόματι Ciscorok, έβγαλε το πάθημά του στο διαδικτυακό τόπο Trip Αdvisor και στο Instagram. Κατά τα γραφόμενά του πήγε σε μπαρ νοτιοδυτικά του νησιού όπου σέρβιραν στρείδια. Μαζί με φίλους του πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά. Εκτός από στρείδια, ήπιαν μπίρες, έφαγαν τρεις σαλάτες, 6 μερίδες καλαμάρια και παρήγγειλαν 3 μπουκάλια νερό και ένα χυμό ντομάτας.
Το ίδιο αξέχαστος θα τους μείνει και ο λογαριασμός των 866,20 ευρώ! «Να αποφεύγετε αυτήν τη χώρα με κάθε τρόπο και δεν είναι αστείο» ήταν η συμβουλή του κάτω από τη διεύθυνση του εστιατορίου. Πάνω από 1000 χρήστες τον ευχαρίστησαν για την πληροφορία, άλλοι 290 αξιολόγησαν το εστιατόριο ως το χειρότερο. Υπήρχαν όμως και 552 χρήστες που του έδωσαν την καλύτερη βαθμολογία ως «εξαιρετικό». Αυτό παρακίνησε τον ρεπόρτερ Πέτερ Γκίζελ του γερμανικού καναλιού Kabel Eins να κάνει κατόπτευση επί τόπου. Πήρε το συνεργείο του και κατέφθασε στο νησί.
Μέχρι και 1500 για τον Ρέμο
Το πρώτο που έκανε ήταν να πάει στο εστιατόριο και να απευθύνει τον λόγο στον ιδιοκτήτη. Εκείνος δεν θέλησε να μιλήσει και έσπρωξε τον κάμεραμαν να βγει από το μαγαζί του. Τελικά ήρθε η αστυνομία, όπως φαίνεται από ένα βίντεο κλιπ του Γκίζελ, και οδήγησε το ρεπόρτερ και το συνεργείο του στο τμήμα. «Ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία» είπε. «Μου κατασχέθηκαν η κάμερα και το οπτικό υλικό». Πάντως στα ελληνικά ΜΜΕ ο εστιάτορας μίλησε για την περίπτωση του Αμερικανού. «Παρήγγειλαν 9 κιλά καλαμάρια. Ήταν φρέσκα και κοστίζουν 100 ευρώ το κιλό. Είμαστε το καλύτερο μαγαζί της περιοχής και προσφέρουμε αξέχαστες εμπειρίες». Τα μαντάτα έφτασαν μέχρι την Αθήνα και με το επόμενο πλοίο ήρθε ομάδα εφοριακών να ελέγξει τον μαγαζάτορα που τον… αθώωσαν μη βρίσκοντας κάτι το εφοριακά μεμπτό. Γιατί όλες οι τιμές αναγράφονταν κανονικά στον κατάλογο.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Κάθε τόσο τουρίστες διηγούνται ιστορίες για λογαριασμούς με αστρονομικές τιμές. Όπως 250 ευρώ για ένα απλό μπλουζάκι. Στην Μύκονο, σε συναυλία του Αντώνη Ρέμου σε παραλία, οι επισκέπτες πλήρωσαν μέχρι και 1500 ευρώ για ένα εισιτήριο, χωρίς φαγητό και ποτό. Τέτοιες τιμές δεν είναι παράνομες εφόσον αναφέρονται στους καταλόγους. Το ηθικό επιμύθιο είναι ότι πριν καθίσει κανείς σε εστιατόριο θα πρέπει να συμβουλεύεται τον κατάλογο φαγητών και ποτών και μετά να παραγγέλνει. Αυτό είναι κανόνας στην Μύκονο για να αποφύγει κανείς… «το εγκεφαλικό».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ