Η σύνθεση τραγουδιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει όφελος για έναν τραγουδιστή ή απειλή;
«ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ». Αυτή είναι η απάντηση που θα ακούσετε από τους αυτοαποκαλούμενους μουσικούς (purist) που μιλούν για την τεχνολογική καινοτομία στη δημιουργία τραγουδιών. Οι δειγματοληψίες, τα συνθεσάιζερ, οι μηχανές τυμπάνων, το Auto-Tune-all αποτελούν πλέον τον πιο συνηθισμένο τρόπο για τη δημιουργία μουσικής, αφαιρώντας το ανθρώπινο στοιχείο.
Η νέα διαφωνία μεταξύ των φαν και των μουσικών θα είναι στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη σύνθεση τραγουδιών. Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις, την επόμενη δεκαετία, περίπου το 20% με 30% των κορυφαίων 40 singles θα γράφονται εν μέρει ή συνολικά με λογισμικό εκμάθησης μηχανών. Σήμερα, οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα που κινούνται με την τεχνητή νοημοσύνη για να συνδυάσουν μια σειρά οργάνων (από ορχηστρικές ρυθμίσεις έως hip-hop beat) και στη συνέχεια θα μπορούν να αλλάξουν τη «διάθεση», το ρυθμό ή το είδος του τραγουδιού (από heavy metal σε bluegrass).
Αν και οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν συμβάλλει στη δημιουργία της pop μουσικής, δεν αποτελεί πραγματικά μια νέα ιδέα. Πριν δύο δεκαετίες σχεδόν, ο Ντέιβιντ Μπάουι βοήθησε αξιοποίησε το Verbasizer, ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή Mac της Apple που συνέδεε προτάσεις κειμένων του προκειμένου να δημιουργήσει νέες συνθέσεις. Μάλιστα, ο Μπάουι χρησιμοποίηση το Verbasizer για το γνωστό άλμπουμ του «Outside» το 1995.
Από την πλευρά τους, οι ομοϊδεάτες καλλιτέχνες επιμένουν ότι η σύνθεση τραγουδιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει όφελος για έναν τραγουδιστή και όχι απειλή.