Τα δημογραφικά στοιχεία γίνονται ο εφιάλτης χωρών που έχουν συναίσθηση της σημασίας τους, για την εξέλιξη, την πρόοδο ή ακόμα και την επιβίωση ενός έθνους. Ο αυτός πρόλογος είναι σημαντικός διότι δίνει την ευκαιρία να αντιληφθεί κανείς, από όσα ακολουθούν, ότι το κρίσιμο αυτό θέμα δεν τυγχάνει της προσοχής που θα του άρμοζε στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, το “καμπανάκι” του κινδύνου ακούγεται πλέον ευδιάκριτα τόσο για τη Ρωσία – που υποφέρει αρκετές δεκαετίες – όσο και για την γειτονική μας Ιταλία…
Η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Τατιάνα Γκολίκοβα προέβη σε μια δραματική δήλωση… Είπε ότι η Ρωσία χάνει τον λαό της, όχι την αφοσίωσή του και την καρδιά του, αλλά ως φυσική απώλεια… Εννοούσε τα νέα αποκαρδιωτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα οποία αποκάλυψαν ότι τα δραστικά μέτρα που έλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατανόησε εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία του παράγοντα αυτού, δεν έφεραν αποτέλεσμα…
Τους τέσσερις μήνες που προηγήθηκαν, μειώθηκε ο ρυθμός γεννήσεων και το προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μειωθεί, σχεδόν κατά 150.000 ψυχές. Ήρθαν και οι προβλέψεις του ΟΗΕ να συμπληρώσουν την απελπιστική εικόνα.
Μόλις πριν δυο εβδομάδες, ειδικοί του ΟΗΕ ανέλυσαν τα δημογραφικά δεδομένα της Ρωσίας και επιχείρησαν προβολές στο μέλλον, οι οποίες αποκάλυψαν άνα ακόμα χειόρτερο πρόβλημα. Εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, ο πληθυσμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από 146 εκατομμύρια που είναι σήμερα (σ.σ. πολύ μικρός για μια αχανή γεωγραφικά χώρα, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα) μέχρι το έτος 2.100, αναμένεται να μειωθεί στα 135 εκατομμύρια…
Η Ιταλία είναι άλλη μια χώρα που αρχίζει να συνειδητοποιεί το σοβαρό δημογραφικό της πρόβλημα. Πιθανότατα και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, το 2018 σημειώθηκε μια περεταίρω υποχώρηση 4% στον ρυθμό γεννήσεων, με αποτέλεσμα το αριθμητικό αυτό δεδομένο να βρίσκεται πλέον στο χειρότερό του σημείο από το… 1861!
Η γήρανση του ιταλικού πληθυσμού είναι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του τουλάχιστον, ανέρχεται πλέον στο 23%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Ιταλία να έρχεται δεύτερη στον κόσμο στο ποσοστό των υπερηλίκων, μετά την Ιαπωνία!
Για τους Ιάπωνες δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ορισμένους προφανείς παράγοντες που ευθύνονται για την υπογεννητικότητα των Ιαπώνων… Ας κοιτάξουμε πρώτα τα του – ευρωπαϊκού – οίκου μας.