ActionAid: Ιστορική η συμφωνία κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία


Έχοντας πραγματοποιήσει επείγουσα έκκληση πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η ΑctionAid κατάφερε να κινητοποιήσει 30.000 πολίτες σε όλο τον κόσμο υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας.

Μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργαζομένων που συμμετείχαν στην 108η Συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπερψήφισαν τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βία και την Παρενόχληση. Η οργάνωση έχοντας προωθήσει και στην Ελλάδα την εκστρατεία «Ποτέ και Πουθενά», με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά γυναικών, αναγνωρίζει την υπερψήφιση της Σύμβασης ως μια ιστορική στιγμή και μία πρώτη μεγάλη νίκη!

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή και μια μεγάλη νίκη μετά από πολλά χρόνια πιέσεων και κινητοποιήσεων από οργανώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Η ActionAid σε όλο τον κόσμο κινητοποίησε 30.000 πολίτες που υπέγραψαν την έκκλησή της. Επιπλέον, στην Ελλάδα άσκησε πίεση στους εκπροσώπους της χώρας στη ΔΟΕ για να υπερψηφίσουν τη σύμβαση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι προσπάθειες αυτές έφεραν ένα θετικό αποτέλεσμα και καλούμε τώρα την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει τη σύμβαση», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάδας.

Η πρώτη διεθνής σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία ψηφίστηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου, κατά τη συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν από αυτούς που την υπερψήφισαν, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η χώρα θα είναι από τις πρώτες που θα επικυρώσουν τη συμφωνία κάνοντάς τη μέρος της εθνικής νομοθεσίας της. Η Διεθνής Σύμβαση υπερψηφίστηκε με 439 ψήφους, ενώ καταψήφισαν 7 και 30 απείχαν. Υπέρ των συστάσεων που τη συνοδεύουν ψήφισαν 397, 12 κατά και 44 απείχαν.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όταν λειτουργούν ως χώροι εργασίας, αλλά και τη διαδρομή ανάμεσα στην κατοικία και το χώρο εργασίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Επίσης, αναγνωρίζει ακόμα ότι η βία κι η παρενόχληση «πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια». Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς 59 χώρες στον κόσμο δεν έχουν σχετική νομοθεσία, αφήνοντας κυρίως τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ