Ο άντρας που άλλαξε για πάντα την ισπανική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, καθορίζοντας σημαντικά όσα έμελλε να έρθουν μετά από αυτόν, και παράλληλα ένας δημιουργός με απίστευτα χαρακτηριστική προσωπική ταυτότητα, ο Άντονι Γκαουντί γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1852 στο Ρέους της Ισπανίας και αποτελεί έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.
Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε. Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.
Η καταλανική Βαρκελώνη έχει σημαδευτεί από τα κτίρια και τα γλυπτά του τα οποία αποτελούν από μόνα τους σημαντικό πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Ακόμα και σήμερα είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως η σωστή προφορά του ονόματος του δεν είναι Γκαουντί, όπως έχει επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά Γκαουδί, όπως σωστά λέγεται στα ισπανικά. Σίγουρα είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με το βάθος του έργου του.
Παρακάτω 5 από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του, πραγματικά στολίδια σε κάθε περιοχή της Βαρκελώνης και μερικές εικόνες από μία, όχι και τόσο συνηθισμένη, οπτική σκοπιά.
1. Sagrada Familia
Το πιο διάσημο από όλα τα έργα του Γκαουντί είναι υπό κατασκευή από το 1882. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας ανέλαβε την κατασκευή της Σαγκράδα Φαμίλια (Ισπανική ονομασία για την «Αγία Οικογένεια») ένα χρόνο αργότερα, αλλά δεν έζησε ναδει το αριστούργημά του να ολοκληρώνεται. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τρίτο της εκκλησίας ολοκληρώθηκε από τη στιγμή του θανάτου του το 1926. Είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί οριστικά κατά την 100ή επέτειο από το θάνατο του αρχιτέκτονα το 2026. Το 2005 η Sagrada Familia ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά του Κόσμου.
2. Cascada fountain at parc de la ciutadella
Τοποθετημένο στην βόρεια πλευρά του Park de la Ciutadella το πιο εμβληματικό συντριβάνι της Βαρκελώνης κόβει την ανάσα του επισκέπτη με την ομορφιά του. Το έργο τέχνης που έχει σαν κεντρική μορφή την Αφροδίτη κατασκευάστηκε σε διάρκεια 6 ετών, από το 1882 μέχρι το 1888, ενώ αποτελεί σύμπραξη του Γκαουντί με τον επίσης Ισπανό αρχιτέκτονα, Josep Fontsére, ο οποίος ήθελε το συντριβάνι να έχει σαν σημείο αναφορά την Fontana di Trevi της Ρώμης, το πιο διάσημο ίσως συντριβάνι του κόσμου που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα.
3. Park Güell
Δημιουργήθηκε από το 1900 έως το 1914 για τον Καταλανό επιχειρηματία Eusebi Güell, το πάρκο Güell είναι ένα από τα πιο διάσημα και όμορφα δημόσια πάρκα στον κόσμο, παρόλο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σχεδιάστηκε ως μέρος μιας ανάπτυξης κατοικιών στη Βαρκελώνη, η οποία ωστόσο ήταν αποτυχημένη. Ο χώρος που διαθέτει τα αρχικά γλυπτά του Γκαουντί, τα ψηφιδωτά και τις διάφορες κατασκευές – όλα αναμειγνύονται τέλεια με το φυσικό περιβάλλον – αποκτήθηκε τελικά από την πόλη της Βαρκελώνης και άνοιξε για το κοινό. Το 1984, αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
4. Casa Mila
Επίσης γνωστό ως La Pedrera, το Casa Mila είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικότητας του αρχιτέκτονα. Ένα μέρος του αρχικού χώρου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO του «Works of Antoni Gaudi» από το 1984, το σπίτι χτίστηκε για το Pere Mila i Camps και το Roser Segimon i Artells μεταξύ 1906 και 1912. Σήμερα είναι το σπίτι του «Fundacio Catalunya-La Pedrera» που οργανώνει μια σειρά εκθέσεων και δημόσιων δραστηριοτήτων, αλλά το κτίριο είναι επίσης ανοικτό στο κοινό για τουρiστικούς λόγους.
5. Casa Batlló
Αναφερόμενος επίσης ως «House of Bones» (η οικεία των οστών), το Casa Batllo δεν κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από τον διάσημο αρχιτέκτονα. Ωστόσο, ήταν ο Γκαουντί που το κατέστησε ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στη Βαρκελώνη. Το 1904, προσλήφθηκε από τον Joseph Batllo για να επανασχεδιάσει το σπίτι του και να το κάνει ξεχωριστό. Το 1906, ο Γκαουντί ολοκλήρωσε αυτό που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του, ενώ ο κ. Batllo πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε – ένα κτίριο που τραβούσε την προσοχή στην τότε πολύ μοντέρνα και αριστοκρατική περιοχή της Βαρκελώνης. Το 2005, το Casa Batllo έγινε μέρος του εκτεταμένου χώρου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.