Την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει αποστάσεις και εμμέσως δεν επιδοκιμάζει την κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Πορθητής».
Σε πιο χαμηλούς τόνους από την προηγούμενη τοποθέτηση του στις 6 Μαΐου για τις κινήσεις της Άγκυρας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
«Έχουμε δει αυτές τις αναφορές των ΜΜΕ και αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», συνέχισε σχολιάζοντας την απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Πορθητής» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα
Μετά το ερευνητικό σκάφος «Πορθητής» που κινείται αυτή τη στιγμή ενός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, σύντομα αναμένεται να βγει στη Μεσόγειο και δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Πρόκειται για το Γαιβούζ το οποίο είναι προγραμματισμένο να κινηθεί τον Ιούλιο νοτίως του Καστελόριζου.
Οι επιδιώξεις της Άγκυρας
Η έρευνα για υδρογονάνθρακες είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Η Τουρκία δεν έχει δυνατότητες αυτή τη στιγμή να κάνει τέτοιες έρευνες. Η παρουσία των δύο τουρκικών ερευνητικών πλοίων έχει πολιτικό συμβολικό-πολιτικό χαρακτήρα. Με μοχλό πίεση τις δικές της έρευνες η Άγκυρα ζητάει από τη Λευκωσία:
- είτε να σταματήσει τις έρευνες και την προσπάθεια εκμετάλλευση του φυσικού αερίου,
- είτε να δημιουργηθεί ένα κοινό εταιρικό σχήμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα εκμεταλλευτεί τα όποια κοιτάσματα,
- είτε να δημιουργηθεί ένα fund με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και θα αποδώσει τα χρήματα στους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού.
Αν η Λευκωσία δεν δεχτεί μια από αυτές τις προτάσεις, η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι ανήκουν στις ΑΟΖ τους.
Η δήλωση Αξόι
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Αξόι σχετικά με την πρόθεση της Κύπρου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για όσους συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στο Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (Εταιρία Τουρκικών Πετρέλαιων). Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας», καταλήγει.