Με πλάνα για την πληρωμή της συνολικής οφειλής και πολιτική νομικών ενεργειών από τα funds που θα οδηγεί σύντομα στην είσπραξη του ποσού που μπορεί να αποπληρωθεί από το δάνειο, θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια πωλούνται σε funds.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες απευθύνονται στους δανειολήπτες με γενναία “κουρέματα” οφειλών πριν προχωρήσουν στις πωλήσεις των “κόκκινων” δανείων τους σε funds, οι τελευταίοι γυρνούν την πλάτη στις τράπεζες και φαίνεται να ελπίζουν σε καλύτερη αντιμετώπιση από τα funds. Κάτι που, βεβαίως, δεν είναι ρεαλιστικό, αφού το ύψος του “κουρέματος” από τα funds θα πρέπει (βάσει των προσδοκιών των οφειλετών) να ξεπεράσει το 80%.
Ο πήχης αυτός προκύπτει από τον μέσο όρο “κουρέματος” που πρόσφερε πρόσφατα η Eurobank σε 90.144 οφειλέτες των οποίων τα δάνεια σκόπευε να “πακετάρει” προς πώληση και τελικώς εξαγοράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την κοινοπραξία των εταιριών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management. Από τους 85.000 δανειολήπτες που επιβεβαίωσαν στην Τράπεζα ότι παρέλαβαν τις επιστολές με τις οποίες τους ανακοίνωνε την πρόθεση πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και τους καλούσε σε ρύθμιση με “κούρεμα” οφειλής 80%, μόλις οι 5.363 δανειολήπτες ανταποκρίθηκαν, δηλαδή ποσοστό 6%.
Με βάση τις πληροφορίες ότι η μέση οφειλή των εν λόγω δανείων ήταν 6.000 ευρώ, οι υπόλοιποι 79.637 δανειολήπτες που αγνόησαν την πρόκληση της Τράπεζας για ρύθμιση με “κούρεμα” 80%, προφανώς αναμένουν ότι στο fund θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα από τα 1.200 ευρώ που θα έδιναν στην Τράπεζα για να εξοφλήσουν την οφειλή τους.
Στην πράξη αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Τα funds θα διεκδικήσουν με πολύ πιο συντονισμένο και δυναμικό τρόπο τις οφειλές σε σχέση με τις τράπεζες, θα είναι πολύ πιο δραστικά στο να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη της απαίτησης, καθώς και πιο φειδωλά στα “κουρέματα”.
Το “κούρεμα” οφειλής δεν αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της κρίσης στην Οικονομία. Προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, τα funds θα προχωρήσουν σε “κούρεμα” και θα διαμορφώσουν το ύψος του ανάλογα, αφού θα έχουν προηγουμένως διαπιστώσει ότι ο οφειλέτης δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει στο ακέραιο την οφειλή.
Σημειωτέον ότι τα funds θα απαιτήσουν το σύνολο της αρχικής οφειλής αφενός, αφετέρου θα δώσουν μικρότερο “κούρεμα” από τις τράπεζες διότι θα υπολογίσουν σε αυτό τα έξοδα που θα κάνουν για να “κυνηγήσουν” την είσπραξη των οφειλών από τους δανειολήπτες. Επίσης τα funds θα προχωρούν στην άσκηση κάθε ενδίκου μέσου – από διαταγή πληρωμής μέχρι πλειστηριασμό – για την είσπραξη της οφειλής και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.
Ενδεχομένως, σε καλύτερη θέση έναντι των funds θα βρεθούν οι οφειλέτες δανείων με εξασφαλίσεις. Και αυτό, διότι η εξασφάλιση (ακίνητο) του δανείου τους θα υπολογίζεται απευθείας από τα funds στην τρέχουσα, πραγματική της αξία και όχι σε κάποια θεωρητική αξία, όπως έχει καταλήξει να είναι αυτή στην οποία είναι εγγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών.
Της Νένας Μαλλιάρα