Μετατάξεις: Χαμός στην Βουλή. Από το “ουδέν μεμπτόν” στο πάγωμα


Ύστερα από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα “πάγωσαν” οι μετατάξεις στη Βουλή.
Οργισμένη αντίδραση από τον Νίκο Βούτση που έκανε λόγο για ανθρωποφαγία, αν και νωρίτερα “δεν αισθανόταν απολογούμενος”.
“Άδειασε” και την Τασία Χριστοδουλοπούλου που παραδέχθηκε πως “αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες”.
Οι πρώτες παραιτήσεις λόγω… ευθιξίας παρέσυραν και τις υπόλοιπες μετατάξεις και το πολιτικό σκηνικό έγινε άνω – κάτω.

Της… μετάταξης έγινε την Πέμπτη, 06.06.2019, στη Βουλή με τα όσα συνέβησαν σε περίπου 24 ώρες να μοιάζουν με «πολιτικό υλικό»… μηνών! Πρόκειται για μετατάξεις οι οποίες ξεκίνησαν ως… «καθόλα νόμιμες και διαφανείς», με πλήρη «κάλυψη» από το Νίκο Βούτση, για να καταλήξουν να «παγώσουν» μερικές ώρες αργότερα ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές: Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν ξαναεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι, βεβαίως, πολλά. Ή μάλλον… ένα: Γιατί;

– Γιατί τελικά οι μετατάξεις «πάγωσαν» αφού ο Νίκος Βούτσης δήλωνε αρχικά πως «δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων«;

– Γιατί τελικά οι μετατάξεις «πάγωσαν» αφού στην ενημέρωση για την απόφαση του πρωθυπουργού διαβάζαμε πως αυτή ήρθε «παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση»;

– Αφού ήταν «καθόλα νόμιμες και διαφανείς», γιατί η Τασία Χριστοδουλοπούλου παραδέχονταν νωρίτερα πως… κίνησε κάποια νήματα; (σ.σ. «αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά…» η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε).

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, ωστόσο είναι απορίας άξιο το πώς επέτρεψαν από το κυβερνών κόμμα την κατάσταση να… φτάσει ως εδώ, μόλις 11 ημέρες μετά την βαριά ήττα από την ΝΔ στις ευρωεκλογές και ταυτοχρόνως 31 ημέρες πριν την… απόλυτη μάχη των εθνικών εκλογών, στην οποία θα κριθούν τα πάντα…

Όσο, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται -δεδομένα- για το πώς θα περιορίσουν την «ζημιά», ας δούμε όλο το χρονικό της υπόθεσης με τις μετατάξεις που αναρτήθηκαν, έτυχαν κυβερνητικής υπεράσπισης και τελικά «πάγωσαν» επίσης από την κυβέρνηση.Υπόθεση μετατάξεις… η αρχή

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε όταν στη Διαύγεια αναρτήθηκαν 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ. Μάλιστα ανάμεσα στους προσληφθέντες στη Βουλή ήταν και «απόφοιτος Λυκείου με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας», ενώ υπάλληλος πήρε μετάταξη στη Βουλή από το Αστεροσκοπείο Αθηνών!

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε λόγο για πρωτοφανές όργιο ρουσφετιών στη Βουλή αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης προσπάθησε, όπως προαναφέραμε, να υποβαθμίσει το θέμα και τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν «δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων”, όμως το κλίμα πυροδότησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου που παραδέχθηκε ότι κίνησε κάποια νήματα για να φέρει την κόρη της στη Βουλή και προκάλεσε χαμό!Παραιτήθηκαν μετά την κατακραυγή δύο κόρες στελεχών της Βουλής

Μετά τη θύελλα για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, ήρθαν και παραιτήσεις. Την παραίτησή της από το Ίδρυμα της Βουλής υπέβαλε η Α.Α., θυγατέρα της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής. Ομοίως, παραίτηση υπέβαλε και η Μ.Λ.Σ., θυγατέρα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο τους είχαν προσληφθεί στο Ίδρυμα της Βουλής με σύμβαση διάρκειας 12 μηνών.

Click4more: Διευκρινίσεις Σταθάκη για τη μετάταξη πρώην συμβούλου του από το υπουργείο στην Βουλή

Κάπου εκεί ήρθε η καταλυτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ύστερα από επικοινωνία με τον κ. Βούτση, αποφάσισε το πάγωμα των μετατάξεων, με τον πρόεδρο της Βουλής να ανακοινώνει και επίσημα. Πάντως ο κ. Βούτσης δεν έκρυψε την οργή του για την τροπή που πήρε το θέμα, αλλά και από το γεγονός πως μπλέχτηκε στην υπόθεση και η πρώην γυναίκα του, η οποία είχε πάρει μετάταξη από το 2007 προτού ο ίδιος μπει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό και ελήφθη η απόφαση να ανασταλεί η διαδικασία της κινητικότητας για τις αιτήσεις που δεν έχει εκδοθεί ακόμη ΦΕΚ. Φωτογράφησε εξάλλου εκείνους που ενώ «παρέδωσαν ένα απολύτως πελατειακό σύστημα», σήμερα πρωταγωνιστούν στα επεισόδια ανθρωποφαγίας, μέσω δημοσιευμάτων, για το θέμα των μετατάξεων και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

«Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, σύμφωνα με το ν. 4044/2016, το νόμο της κινητικότητας. Η Βουλή μπήκε από τον περασμένο Φεβρουάριο στη διαδικασία της κινητικότητας, μετά μάλιστα από πρόταση στελέχους της Βουλής που δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι καθώς επί σειρά ετών υπήρχαν αποσπασμένοι στη Βουλή από άλλες υπηρεσίες, τέθηκε υπόψη τους ότι το κοινοβούλιο εναρμονίζεται με την κινητικότητα, για να δηλώσουν, σύμφωνα με το νόμο, που θέλουν να εργαστούν. Ακολούθησε αλληλογραφία με τα υπουργεία η οποία κράτησε μήνες. Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να εκδίδονται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας και ήδη για 32 υπαλλήλους έχει εκδοθεί ΦΕΚ στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Click4more: Δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Καταθέτουν τροπολογίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

«Μολονότι αυτή η διαδικασία μετατάξεων στο πλαίσιο της κινητικότητας είναι νόμιμη και μάλιστα είναι και μαχητή στα δικαστήρια, για όσους έχουν έννομο συμφέρον, και δεν πρόκειται για Συριζαϊκό τσουνάμι, παρότι, τονίζω, είναι απολύτως νόμιμη διαδικασία, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα παγώσουμε και θα αναστείλουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μισές μετατάξεις αποσπασμένων στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε εντολή να παγώσουν οι υπόλοιπες μετατάξεις.

Στις μετατάξεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της κινητικότητας σημειώνεται, είναι και η θυγατέρα της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, τη δήλωση της οποίας για τις συνθήκες μετάταξης της κόρης της, δεν θέλησε να σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι «ο καθένας έχει την ευθύνη όσων δηλώνει».

Ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αυτά τα 24ωρα εκτυλίσσεται μια ανθρωποφαγία και μάλιστα από πλευρές που παρέδωσαν ένα απολύτως πελατειακό σύστημα στη Βουλή. Σημείωσε επίσης ότι ενώ η προεδρία του «δεν άγγιξε πρόσωπα» αλλά θέλησε να αντιμετωπίσει το πελατειακό σύστημα στη Βουλή με θεσμικό τρόπο.Μετά το φιάσκο τα ρίχνουν στον… Τραγάκη

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ τα πρακτικά της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, στις 13 Ιουλίου 2018, αποτυπώνουν με ενάργεια τη θέση που είχε εκφράσει η ΝΔ για τον αριθμό των υπαλλήλων της Βουλής και για την ανάγκη εναρμόνισής της με το νόμο για την κινητικότητα. Η συνεδρίαση αφορούσε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και εκ μέρους της ΝΔ, ο Ιωάννης Τραγάκης είχε θέσει και τα δύο θέματα. «Το οργανόγραμμα της Βουλής προβλέπει πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στη Βουλή, από αυτόν που υπάρχει τώρα. Κατά καιρούς έχουν γίνει βέβαια αρκετές προσθήκες αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί και πολλοί υπάλληλοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Τραγάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και την ανάγκη εναρμόνισης με το πλαίσιο της κινητικότητας ως εξής: «Όπως ξέρετε, με το ν. 4531/2018, άρθρο 33, παράγραφος 2, υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις, που αφορούν τους αποσπασμένους υπαλλήλους στα υπουργεία. Δηλαδή, όσοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε υπουργεία, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι υπηρετούν καλώς, ότι αμείβονται από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν – δεν αλλάζει τίποτα, δηλαδή, η ίδια αμοιβή είναι όπου και αν βρίσκονται – και επειδή ορισμένοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στη Βουλή έχουν ενσωματωθεί ήδη στη Βουλή, η πρότασή μου ήταν ό,τι ισχύει στο Δημόσιο, να ισχύσει και στη Βουλή».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ