«Δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα της απερχόμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, μέτρα τα οποία ψηφίζονται τώρα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και υστεροβουλία, όπως, παραδείγματος χάριν, η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, να επανέλθουν από την πίσω πόρτα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός πως η Βουλή ακόμα είναι ανοιχτή με δεδομένο πως «ο κ. Τσίπρας μας είπε το βράδυ των ευρωεκλογών ότι προτίθεται αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να προκηρύξει εθνικές εκλογές», σχολιάζοντας πως έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίηση να κυβερνά και να νομοθετεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «δεν λέω ότι δε συνέβαιναν αυτά τα πράγματα σε ένα βαθμό, στο παρελθόν» έκανε όμως λόγο για «όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών».
Τάχθηκε για ακόμα μια φορά κατά των υπερπλεονασμάτων εξηγώντας πως «αυτή η λογική, τελικά, σκοτώνει την ανάπτυξη. Μας οδηγεί σε ρυθμούς ανάπτυξης όπως αυτοί που προβλέπονται, που είναι κάτω του 2%. Με 2% ανάπτυξη δεν πάει πουθενά η ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4% για να μπορεί επιτέλους η μεσαία τάξη να αναπνεύσει. Κι αυτή η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από την κατανάλωση, θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων φιλοδοξούμε να γίνουν και στον κλάδο του τουρισμού».
Όσον αφορά τον τουρισμό εξήγησε πως «φιλοδοξώ να υπάρχει μία οργανωμένη συνεργασία με τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν, παραδείγματος χάριν τις υποδομές» και ότι «υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην εταιρική ταυτότητα των Περιφερειών και τη διαχείριση των προορισμών. Βεβαίως και θέλουμε ανταγωνισμό μεταξύ των Περιφερειών, θεμιτός είναι. Θα προτιμούσα, όμως, η προβολή κάθε Περιφέρειας να γίνεται κάτω από μία ενιαία ομπρέλα, ώστε το brand της χώρας να έρχεται και να συνδέεται με τις πρωτοβουλίες των Περιφερειών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συγκυρίες των τελευταίων 5 ετών που ενίσχυσαν τον ελληνικό τουρισμό και πρόσθεσε πως «δεν θα είναι πάντα έτσι. Κατά συνέπεια θα πρέπει να προσαρμοστούμε και σε εποχές κατά τις οποίες οι ανταγωνιστές μας θα ξαναμπούν στο παιχνίδι με πιο δυναμικό τρόπο».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση χωρίς εξαιρέσεις. «Ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές Φ.Π.Α., 22% και 11%. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αμέσως, είναι στόχος σε βάθος 4ετίας. Και συνολικά το τουριστικό πακέτο να βρεθεί στο 11%, ώστε να είμαστε επαρκώς ανταγωνιστικοί προς τις υπόλοιπες χώρες» είπε. Προανήγγειλε και μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις εντός μιας διετίας από το 28% στο 20% καθώς και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης
Συνέδεσε δε την ανάπτυξη του τουρισμού με την προστασία του περιβάλλοντος. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα λάθη που έκαναν άλλες χώρες που κατέστρεψαν τις ακτές τους σε μία προσπάθεια γρήγορης ανάπτυξης. Η γρήγορη ανάπτυξη δεν είναι, βέβαια, ασύμβατη με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Διότι αυτό ζητάει η αγορά σήμερα και νομίζω ότι οι εκπρόσωποι του τουρισμού πρώτοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος για την δήλωσή του «θα καθαρίσω τα Εξάρχεια» εξήγησε πως «δεν μπορεί να υπάρχει καμία συνοικία της Αθήνας η οποία να είναι υπεράνω του νόμου και στην ουσία το κράτος να έχει εκχωρήσει μία ολόκληρη συνοικία και να μην έχει παρουσία» και ότι «το άσυλο θα καταργηθεί».
Για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό είπε πως «δεν ξέρω αν υπάρχουν συμφέροντα. Σίγουρα υπάρχουν, όμως, ιδεοληψίες. Εξάλλου δεν το έκρυψαν ποτέ. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα τεράστιο λαχανόκηπο, αυτό ήταν το όνειρο, αυτά έλεγαν. Άρα δεν μου κάνει καμία εντύπωση γιατί αυτές οι ιδεοληψίες τελικά έβαλαν εμπόδια στην καλή διάθεση, ενδεχομένως κάποιων λίγων -γιατί δεν είναι πολλοί- Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν. Αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα με την αδήλωτη εργασία.
Υποσχέθηκε τέλος μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσα από μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με μείωση των εισφορών που αφορούν στην κύρια σύνταξη, από το 20% στο 15% εντός μιας τετραετίας.