ΥΛΙΚΑ
100γρ. βούτυρο (τα 80 γρ. λιωμένο)
300γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
2κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
150γρ. αποξυραμένα σύκα ψιλοκομμένα
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3κγ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 αυγά
200ml. ξυνόγαλα
Αλάτι – πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα 20γρ. βούτυρο και προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και το δενδρολίβανο. Σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια χωρίς να τα ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη βγάλουν πολλά υγρά. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν όλα τα υγρά τους.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την παρμεζάνα, τα σύκα, το αλάτι, το πιπέρι, και έπειτα προσθέτουμε τα αυγά και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη με μια σπάτουλα και προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας καλά.
3. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες για muffins με 12 θήκες, παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις αδειάζουμε μέσα σε αυτές. Γεμίζουμε τα ¾, όχι μέχρι πάνω πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 18-20 λεπτά.
4. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.
#tsoulotip: Πρέπει το τηγάνι να κάψει πολύ και τα μανιτάρια να τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μην βγάλουν τα υγρά