Πριν πούμε οτιδήποτε, η απαραίτητη προειδοποίηση: Το ελεύθερο camping δεν είναι νόμιμη δραστηριότητα, που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σου την πέσουν και να φας πρόστιμο.
Έπειτα, μια δεύτερη απαραίτητη προειδοποίηση: Το ελεύθερο camping σημαίνει πως, όταν φύγουμε από εκεί, καλό θα ήταν η παραλία να είναι πιο καθαρή απ’ ό,τι την βρήκαμε εμείς. Είναι άλλο πράγμα να είσαι ελεύθερο πνεύμα, και εντελώς διαφορετικό να είσαι κάφρος. Ωραία, πάμε στις παραλίες τώρα.
Πάμε Παχιά Άμμο, στην Νίσυρο
Πρώτο κουτάκι τσεκ: Πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή, άρα δεν θα μας ενοχλήσει κανείς. Δεύτερο και σημαντικότατο κουτάκι τσεκ: Τι πανέμορφη παραλία είναι αυτή, Χριστέ μου! Δέκα λεπτάκια με τα πόδια υπάρχει η ταβέρνα Όασις, απ’ όπου θα προμηθευτούμε τα απαραίτητα: νεράκι, καφεδάκι και φαγάκι. (Πολύ ωραίο φαγάκι, κιόλας.) Σούπερ θετικό ότι δεν έχουν αναφερθεί ποτέ επεμβάσεις αστυνομίας, άρα εδώ χα-λα-ρώ-νου-με.
Ουπς: Στα μείον θα αναφέρουμε απλά ότι δεν παίζει σκιά, γι’ αυτό μεγάλα καπέλα και πολύ αντηλιακό, όπως και ότι η πρόσβαση δεν είναι και τόσο εύκολη, μιας και εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος και παρκάρουμε το αυτοκίνητο, ακολουθεί και λίγος ποδαρόδρομος. Συνεπώς, το μεταφορικό μέσο βολεύει πάρα πολύ στην Νίσυρο.
Πάμε Κάλαμο
Ένα μικρό, μικρό νησάκι κάτω από την Λευκάδα, με βοτσαλωτές παραλίες και πεύκα που ξεκινούν να φυτρώνουν δυο βήματα από εκεί που σκάει το κύμα. Που σημαίνει ότι η σκιά εδώ δεν αποτελεί πρόβλημα. Ακόμα ένα καλό: Γενικά ο κόσμος του νησιού είναι εντάξει με τους ελεύθερους κατασκηνωτές, μιας και τα ελάχιστα δωμάτια γεμίζουν πολύ γρήγορα (ναι, είναι τόσο μικρό το νησί).
Ουπς: Δεν παίζουν αυτοκίνητα στο νησί. Το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να το αφήσετε στον Μύτικα, που βρίσκεται κοντά στο Αγρίνιο, και από εκεί θα μεταφερθείτε στο νησάκι με βαρκάκι.
Πάμε Κάτω Κουφονήσι
Κι αν στον Κάλαμο δεν παίζουν αυτοκίνητα, εδώ δεν παίζει… τίποτα. Ούτε ηλεκτρισμός, ούτε κάτοικοι. Μόνο ένα ταβερνάκι για προμήθειες, που κλείνει στις 23.00 (ώρα που φεύγει και το τελευταίο καΐκι για Πάνω Κουφονήσι) και μας αφήνει μόνους με την παρέα, την θάλασσα και τα αστέρια. Τα κρυστάλλινα νερά, όμως, αναπληρώνουν οποιαδήποτε έλλειψη άνεσης.
Ουπς: Είπαμε, όχι ηλεκτρισμός. Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς έστω και πέντε λεπτά πρόσβασης σε πρίζα, δεν είναι για ‘σένα. Από την άλλη, αν συμβαίνει αυτό, μάλλον δεν κάνεις και συχνά ελεύθερο camping, και ξεκάθαρα θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις από κάποια πιο βολική επιλογή.
Πάμε Αγκίστρι
Υπάρχει πιο βολική επιλογή για τον Αθηναίο camper από το Αγκίστρι; Είναι δίπλα, διασχίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε είκοσι λεπτά πάνω-κάτω με μηχανοκίνητο μέσο, και το πευκόδασος που οδηγεί στην Χαλικιάδα, την παραλία-σταρ του νησιού, προσφέρει πολλές καβάτζες για άνετο και – κυρίως – δροσερό camping. Βέβαια, κατασκηνώνουμε και στην παραλία με άνεση, μιας και ο γκρεμός φροντίζει να έχουμε πάντα σκιά. Και το πιο κοντινό μίνι μάρκετ είναι στα δέκα λεπτά.
Ουπς: Για να φτάσεις στην Χαλικιάδα, θέλει λίγες ταρζανιές στα βράχια. Ευτυχώς, τίποτα που να μην λύνεται με λίγη σωστή τοποθέτηση του κέντρου βάρους. Α, και πολύ βότσαλο, άρα χρειάζεσαι… υποστρώματα.
Πάμε στον Κέδρο της Δονούσας
Η Δονούσα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ελεύθερους κατασκηνωτές, και ο Κέδρος η πιο δημοφιλής παραλία αυτού του νησιού. Έχει υπέροχα νερά, και ένα μπαράκι κοντά που παρέχει νερό, καφεδάκι, φαγητό και ντους.
Ουπς: Δεν έχει ουπς, γι’ αυτό είναι τόσο δημοφιλής προορισμός. Ίσως να έχει περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι περίμενες, άρα ίσως να μην βρεις σκιά. Ίσως.
Πάμε στον Αη Γιάννη της Γαύδου
Είναι το πιο νότιο σημείο της Ευρώπης, και ίσως το πιο ήσυχο. Στην Γαύδο πας για να ξεχάσεις τα πάντα, να μεταφερθείς για λίγες μέρες σε ένα παράλληλο σύμπαν, που το στρες έχει σταματήσει να υπάρχει σαν κόνσεπτ. Υπάρχει και μίνι μάρκετ για προμήθειες, και αρκετές καβάτζες με σκιά (να ‘ναι καλά οι κέδροι). Αρκετά κοντά, επίσης, θα βρεις ντους και τουαλέτα.
Ουπς: Νοτιότερο σημείο της Ευρώπης είπαμε, άρα μιλάμε για κανονικό ταξίδι. Σίγουρα δεν ενδείκνυται για ένα απλό, χαλαρό σουκού. Επίσης, άνεμοι.
Πάμε Ανάληψη, στο Πήλιο
Ίσως η δημοφιλέστερη παραλία για ελεύθερο στο Πήλιο—με πρόσβαση κανονικά από δρόμο, αν και θα χρειαστεί να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για να σας κατευθύνει σωστά. Λίγο πριν την παραλία παίζει ταβερνάκι για να μην σου λείψει τίποτα, τα νερά είναι υπέροχα και υπάρχει αρκετή σκιά για να μην καείς από τον ήλιο.
Ουπς: Η παραλία είναι βοτσαλωτή. Αν δεν σου αρέσει το βότσαλο, θα έχεις πρόβλημα.
Πάμε Σαμοθράκη;
Κάποτε ήταν Ο προορισμός για ελεύθερο. Μετά, όμως, άρχισαν να ακούγονται πολλά για ντου από αστυνομία. Από την άλλη, οι περισσότεροι κατασκηνωτές που θα ρωτήσεις θα σου πουν ότι δεν τους ενόχλησε κανείς, ακόμα και στις θρυλικές Βάθρες. Πάντως, για να είμαστε φουλ νόμιμοι και να ‘χουμε το μυαλό μας ήσυχο, μπορούμε πάντα να κατασκηνώσουμε στο δημοτικό ημι-ελεύθερο camping. Από εκεί υπάρχει καφενείο για τις απαραίτητες προμήθειες στα δέκα λεπτά.
Ουπς: Οι παροχές είναι πολύ φτωχές, συνεπώς χρειάζεται να πας οργανωμένος. Επίσης, θα ξαναπούμε ότι έχουν ακουστεί περιστατικά με την αστυνομία, ειδικά τον Αύγουστο.