Μετά τη Βουλγαρία, Gripen E και F-16 συγκρούονται πλέον και στην Κροατία


Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Damir Krsticevic, διευκρίνισε πρόσφατα σε δηλώσεις του ότι η Κροατία θα επιλέξει μεταξύ της προμήθειας καινούριων μαχητικών F-16 ή JAS-39E Gripen, προς αντικατάσταση των γηραιών MiG-21 που διατηρεί σε υπηρεσία η Αεροπορία της Κροατίας.

Τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά συγκροτούν δύναμη μίας μόλις Μοίρας, με τα περισσότερα να είναι εκτός ενέργειας λόγω παλαιότητας. Υπενθυμίζεται ότι στην Κροατία είχε προταθεί η πώληση των ελληνικών F-16C/D Block 30 χωρίς επιτυχία, ενώ ακολούθησε μία δεύτερη πρόταση για την πώληση μεταχειρισμένων F-16 και από την πλευρά του Ισραήλ.

Μια προσπάθεια η οποία όμως “σκόνταψε” στην άρνηση των ΗΠΑ για τη μεταβίβαση του υλικού αυτού στην Κροατία… Σύμφωνα πάντα με το Κροάτη υπουργό Άμυνας, προς το παρόν η Κροατία συλλέγει πληροφορίες τεχνικού και οικονομικού περιεχομένου και από τις δύο πλευρές και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, το ΥΠΑΜ θα αποδεσμεύσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των υπό προμήθεια μαχητικών και τις προσφορές που έχουν γίνει από τους δύο ανταγωνιστές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ