Άκρως προκλητικός ήταν για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Συγκεκριμένα με δηλώσεις του στην Άγκυρα αμφισβήτησε το εύρος 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου και χαρακτήρισε ως… παγκόσμια πρωτοτυπία την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ακάρ είπε: «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι».
Συνεχίζοντας, είπε: «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οι Έλληνες λένε όλο παραβίαση – παραβίαση. Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Παραβίαση εναέριου χώρου! Γιατί συμβαίνει; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους και μας λένε πω τον παραβιάζετε. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι δύσκολα θέματα προς επίλυση αλλά τα έχουμε μπροστά μας».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έκανε το εξής σχόλιο: «Εάν χρειαστεί θα τις παρατείνουμε. Μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθούν στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, Αιγαίο, Aνατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Όλοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις τους. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Κανείς δεν απειλεί, κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν. Το μόνο που προσπαθούμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αυτού του μεγάλου λαού».
Τέλος ο κ. Ακάρ έκανε ειδική αναφορά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας: «Ο σημερινός υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων και από τότε συζητούσαμε. Τότε όμως πετούσαν τη μπάλα στην κερκίδα. Μας έλεγαν πως αυτά είναι πολιτικά θέματα, εμείς είμαστε αξιωματικοί κτλ. Τώρα είπαμε: Ευάγγελε, αφού έγινες πολιτικός, έλα τώρα να συζητήσουμε».
Αποστολάκης: Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το δίαυλο για την αποτροπή ανεξέλεγκτου θερμού επεισοδίου
«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας την εν εξελίξει «συζήτηση μεταξύ των δύο Μικτών Επιτροπών από την Τουρκία και από την Ελλάδα, με αντικείμενο τη συζήτηση των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτως ώστε με την εφαρμογή τους να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο».
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «η προσπάθεια και το πνεύμα της συζήτησης μέχρι τώρα είναι καλό και διευκρίνισε ότι “ασχολούμαστε με τα θέματα που έχουν σχέση με το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ό,τι άλλο κουβεντιάζεται είναι εκτός πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι «μοιραζόμαστε, τουλάχιστον έτσι φαίνεται, την αγωνία να βρούμε κάποιο τρόπο να μειωθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα».
Υπενθύμισε δε ότι «η πρώτη κίνηση που κάναμε, αφού συναντηθήκαμε, ήταν ότι αποφασίσαμε να ορίσουμε αυτές τις επιτροπές, μία από την μεριά την δική του και μία από τη δική μου. Τους δώσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις όπως σας είπα και προηγουμένως και ελπίζουμε ότι θα προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «δεν είναι η τελευταία συνάντηση, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Η δική μας επιτροπή μπορεί να χρειαστεί να πάει στην Τουρκία και βλέπουμε. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε,
Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη σημερινή επίσκεψη του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας όπου συζήτησε για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού( υποβρυχίων και πυραυλακάτων αντίστοιχα) και τα προβλήματα των εργαζομένων ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξεύρεση νέων επενδυτών.