Όπως κάθε χρόνο από το 1993 -όταν και καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- έτσι και φέτος, στις 15 Μαΐου, η ανθρωπότητα θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο, το 2019 η θεματική του ομολογουμένως σημαντικού αυτού εορτασμού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και μάλιστα, έχει «πράσινο» χρώμα.
Πράγματι, πέρα από τη σπουδαιότητα της οικογένειας ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας έχει -μεταξύ άλλων- σκοπό να αναδείξει τη σημασία της ανάληψης δράσης σε οικογενειακό επίπεδο με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.
Το 2019, λοιπόν, η eco-γένεια έρχεται στο προσκήνιο και συμφωνεί με τον Στόχο 13 του ΟΗΕ, αναλαμβάνοντας δράση για το κλίμα. Πρόκειται για έναν από τους συνολικά 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ο οποίος καλεί τις οικογένειες ανά τον κόσμο να υιοθετήσουν έναν περισσότερο «πράσινο» και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο ζωής, ούτως ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κλιματική αλλαγή «επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο», διαταράσσοντας τις εθνικές οικονομίες και έχοντας σημαντικές -και δη αρνητικές- επιδράσεις «στους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες του σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο του αύριο».
Πώς θα ξεκινήσουμε τις δικές μας eco-γενειακές ιστορίες
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να γιορτάσουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, ερχόμενοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και παράλληλα, μένοντας πιστοί στις βασικές επιδιώξεις του Στόχου 13 του ΟΗΕ; Με ποιον τρόπο και σε τι βαθμό μπορούμε να αλλάξουμε τη δική μας καθημερινότητα, ώστε να βελτιώσουμε τις ζωές μας αλλά και εκείνες των παιδιών μας και των γενιών που έρχονται;
Μια «ματιά» στα κεντρικά μηνύματα του Στόχου 13 είναι αρκετή για να μας δείξει τον δρόμο που αξίζει να ακολουθήσουμε για να γίνουμε και εμείς μία eco-γένεια. Και το κομμάτι της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της προσαρμογής για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που αφορούν τόσο στα ίδια τα κράτη όσο και τις κοινωνίες, στην «καρδιά» των οποίων βρίσκονται, φυσικά, οι οικογένειες!
Τα βήματα που μπορεί να κάνει μία οικογένεια για να γίνει περισσότερο «πράσινη» είναι απλά όμως, μπορούν να κάνουν πράγματι τη διαφορά. Ο περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτου και οι συχνότερες μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς, η χρήση ποδηλάτου, η ορθότερη χρήση των οικιακών συσκευών με σκοπό τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η στροφή σε μία περισσότερο φυτική διατροφή, η μείωση της κατασπατάλησης τροφίμων, η ανακύκλωση, ο περιορισμός του υπερκαταναλωτισμού και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το σπίτι.
Οι παραπάνω αλλαγές στην καθημερινότητα μιας οικογένειας, μπορούν σίγουρα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πλέον σημαντικό στοιχείο για εμάς, βέβαια, αφορά -και σε αυτή την περίπτωση- στους ίδιους τους δεσμούς που ενώνουν τα μέλη μιας οικογένειας. Και αυτό διότι όσο πιο δυνατοί είναι, τόσο καλύτερο είναι το επίπεδο της επικοινωνίας αναμεσά τους και τόσο πιο εύκολα μπορούν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν τους στόχους και τα θέλω τους. Με λίγα λόγια, τόσο πιο εύκολα μπορεί να «περάσουν» ο ένας στον άλλον το μήνυμα της ανάγκης ανάληψης δράσης για το κλίμα.
Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με τον πλέον επίκαιρο τρόπο και ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας… eco-γενειακές ιστορίες!