Θρεπτικό σπιτικό παστέλι με μέλι, σουσάμι και κολοκυθόσπορο


Το παστέλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ όλων των νότιων χωρών της Ευρώπης, των Μεσογειακών δηλαδή λαών. Και δεν είναι μόνο αγαπημένο, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό. Όμως, αναφερόμαστε στο σπιτικό παστέλι που δεν έχει ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά.

Εδώ, λοιπόν, προτείνεται μία εξαιρετικά εύκολη συνταγή με λίγα συστατικά, κυρίως σουσάμι, μέλι, και ηλιόσπορους. Το κυριότερο συστατικό που χρειαζόμαστε είναι το σουσάμι, το οποίο έχει αποδειχθεί πολλάκις πως διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια σουσαμιού περιλαμβάνουν: 20 περίπου γρ. πρωτεΐνη, 52 γραμμάρια υγιεινά λιπαρά, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, φώσφορο, υδατάνθρακες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β12 και βιταμίνη Ε.

Θρεπτικό σπιτικό παστέλι με μέλι και σουσάμι

Υλικά
– 260 γραμμάρια σουσάμι

– 450 γραμμάρια μέλι

– ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

– 70 γραμμάρια ηλιόσποροι

– 100 γραμμάρια κολοκυθόσποροι (προαιρετικά)

Μέθοδος παρασκευής
1. Καβουρδίζουμε όλους τους σπόρους απλώνοντάς τους σε ένα αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο. Προθερμαίνουμε τον τελευταίο στους 140 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε μέσα τους σπόρους για περίπου 10 -12 λεπτά.

2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτοντας και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Αφήστε το πάρει μια βράση για περίπου 5 λεπτά (όχι παραπάνω για να μην καεί).

3. Βγάλτε το μέλι από τη φωτιά και προσθέστε αμέσως τους σπόρους μέσα, ανακατεύοντας καλά.

4. Αδειάστε αυτό το μείγμα σε ένα ταψάκι μικρού μεγέθους, το οποίο θα καλύπτεται από αντικολλητικό χαρτί, που θα έχει λαδωθεί ελάχιστα.

5. Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα ώστε να έχει ίδιο πάχος. Αφήστε το για κάποιες ώρες να κρυώσει καλά, να σταθεροποιηθεί και έτσι να μπορέσετε μετά να το κόψετε σε κομμάτια.

Αν θέλετε το άρωμα και η γεύση του παστελιού να είναι πιο έντονη, μπορείτε αντί για τους σπόρους, να προσθέσετε μισό κουταλάκι κανέλα και μισό κουταλάκι γαρίφαλο. Όταν το δοκιμάσετε για πρώτη φορά, θα καταλάβετε τη διαφορά της γεύσης και την ποιότητά της σε σχέση με εκείνα του εμπορίου (αν και ορισμένα τοπικά προϊόντα είναι εξίσου αξιοπρεπή και θρεπτικά).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ