Πώς ένα 30λεπτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα προάγει την ειρηνική συνύπαρξη σε προσφυγικούς καταυλισΙΣΜΟΣμούς


Η ιστορία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα από τη στιγμή που η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Από την στιγμή που άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος του Νότιου Σουδάν το 2013, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν τραπεί σε φυγή στην γειτονική Ουγκάντα.

Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένταση- τόσο μεταξύ των εθνικών τους ομάδων όσο και με τους ντόπιους-αλλά, σύμφωνα με το Good News Network, στo στρατόπεδο προσφύγων Bidi Bidi, μία ομάδα προσφύγων δημοσιογράφων βρίσκεται πίσω από ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα που εκπέμπει ελπίδα.

Οι δημοσιογράφοι, οι οι οποίοι ζουν σε διάφορα στρατόπεδα προσφύγων σε όλη την Ουγκάντα, εκπέμπουν εβδομαδιαία 30λεπτα ραδιοφωνικά προγράμματα με σκοπό την δημιουργία ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα σε πρόσφυγες και γηγενείς.

Το πρόγραμμα, το οποίο εκπέμπεται από Ραδιοφωνικές Υπηρεσίες Μορόμπο(ΡΥΜ), συχνά εστιάζει σε ιστορίες που έχουν να κάνουν με θρησκευτική αρμονία , δημιουργία ειρηνικών σχέσεων από γυναίκες και την νεότητα.

«Το είδος των ειρηνικών μηνυμάτων που εκπέμπουμε είναι ενοποιητικά και συμφιλιωτικά με σκοπό την δημιουργία ειρηνικών σχέσεων» αναφέρει ο Juruga Samuel Andrew, ο μάνατζερ προγραμμάτων του ΡΥΜ.

«Ρίχνοντας μια ματιά στην παρούσα κρίση που έχουμε στο νότιο Σουδάν και στον πληθυσμό που συμπεριλαμβάνεται στην κρίση, θα δείτε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός είναι νέοι», αναφέρει ο Andrew. «Έτσι λοιπόν, πηγαίνουμε επίσης στους νέους και τους ρωτάμε τι μήνυμα θέλουν να περάσουν στους συνομήλικους συμφοιτητές τους όσον αφορά την ειρήνη».

Επίσης, οι ραδιοφωνικές εκπομπές που εκπέμπονται στα στρατόπεδα και έχουν στόχο την προαγωγή της ειρήνης, έχουν βοηθήσει τους πρόσφυγες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

«Μπόρεσαν με αυτόν τον τρόπο να εντοπίσουν τα άτομα που είχαν χάσει», λέει ο Doreen. Κάποιοι από αυτούς έρχονταν προς το μέρος μας λέγοντας ότι «Ήταν ωραίο που το ράδιο μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναενωθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας».

«Όταν άρχισε η διαμάχη, κάποιοι από αυτούς άρχισαν να παίρνουν διαφορετικά μονοπάτια, διαφορετικούς δρόμους. Άλλοι πήγαν στο Κονγκό, άλλοι στην Ουγκάντα, έτσι λοιπόν το ραδιόφωνο τους έδωσε την ευκαιρία να επανασυνδεθούν».


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ