Μία νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου, ηλικίας περίπου 4.500 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Γκίζα της Αιγύπτου. Η αποκάλυψη έγινε παρουσία πλήθους εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ.
Αιγύπτιοι και ξένοι δημοσιογράφοι συνέρρευσαν στην Γκίζα, όπου ο υπουργός Αρχαιοτήτων της χώρας Χάλεντ Ελ Ενάνι ανακοίνωσε την ανακάλυψη.
Σύμφωνα με τον Μουστάφα Ουαζίρι, τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και διευθυντή της ομάδας της Αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Αποστολής που έκανε την ανακάλυψη, βρέθηκαν πολλοί τάφοι.
Egypt says ancient cemetery found at Giza famed pyramids https://t.co/rnJrGlYSjE pic.twitter.com/DC4xyxSJgr
— bintroo (@bintroo) May 4, 2019
Ο παλαιότερος ανήκει σε μια οικογένεια που ζούσε την εποχή της πέμπτης δυναστείας (περί το 2.500 π.Χ.). Ορισμένες επιγραφές και σχέδια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Μέσα βρέθηκαν επίσης διάφορα αντικείμενα και το σημαντικότερο από αυτά θεωρείται το άγαλμα από ασβεστόλιθο του ενός από τους ιδιοκτήτες του τάφου, της συζύγου του και του γιου τους.
Egypt’s #Antiquities Ministry says archaeologists have uncovered part of an ancient cemetery near the country’s famed pyramids on the #Giza plateau just outside Cairo #ancientegypt https://t.co/XcnMmauski pic.twitter.com/ft4B8Uitgb
— Arab News (@arabnews) May 4, 2019
Ο τάφος ανήκε σε δύο αξιωματούχους, τον Μπενουί – Κα, που έφερε επτά τίτλους (μεταξύ των οποίων εκείνους του ιερέα και δικαστή) και τον Νούι, τον επιτηρητή των νέων οικισμών και «εξαγνιστή» του φαραώ Χεφρήνου.
# ° King tutankhamun necklaces the great pyramids of king Cheops known as Kufu Giza, Egypt •` pic.twitter.com/LCMfxuiPd0
— Bhot*°` (@Bhot76327399) May 4, 2019
Egypt's antiquities ministry has unveiled a 4,500-year-old burial ground near the Giza pyramids containing colourful wooden coffins, limestone statues – and a limestone family tomb from the fifth dynasty dating back around 2500 BChttps://t.co/ALzSeMuSil pic.twitter.com/CkIZvLa0na
— AFP news agency (@AFP) May 4, 2019
Ο Ασράφ Μόχι, ο γενικός διευθυντής του Οροπεδίου της Γκίζας, εξήγησε ότι η νεκρόπολη ξαναχρησιμοποιήθηκε κατά την Ύστερη Περίοδο (μετά τον 8ο π.Χ. αιώνα).
Για τον λόγο αυτό, έχουν βρεθεί πολλές ξύλινες, ζωγραφισμένες και διακοσμημένες σαρκοφάγοι εκείνης της εποχής, ορισμένες εκ των οποίων φέρουν επιγραφές σε ιερογλυφική γραφή.
Η νεκρόπολη αυτή γειτονεύει με εκείνη όπου είχαν ενταφιαστεί οι κατασκευαστές των μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας.
Πηγή: www.newsit.gr