Η επιχείρηση «Cottage» είχε στόχο την ανακατάληψη της νήσου Κίσκα του συμπλέγματος των Αλεούτιων από τους Ιάπωνες. Μια από τις νήσους αυτές ήταν και η Κίσκα, ένα ακατοίκητο, παγωμένο, νησί ανατολικά της Αλάσκα.
Οι Ιάπωνες κατέλαβαν τη νήσο Κίσκα στις 7 Ιουνίου 1942. Την απόβαση εκτέλεσαν 500 πεζοναύτες υπό τον λοχαγό Τακέζι Όνο. Στο νησί υπήρχε μόνο ένας αμερικανικός μετεωρολογικός σταθμός με 10 άνδρες. Δύο από τους Αμερικανούς σκοτώθηκαν και οκτώ αιχμαλωτίσθηκαν.
Κατόπιν αφίχθησαν στο νησί άλλοι 2.000 Ιάπωνες με επικεφαλής τον υποναύαρχο Ακιγιάμα. Αργότερα οι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν με αντιαεροπορικό πυροβολικό, μηχανικό και επιπλέον πεζικό.
Επιχείρηση ανακατάληψης
Στις 11 Μαΐου 1943 οι Αμερικανοί εκτέλεσαν απόβαση στη νήσο Άτου του συμπλέγματος των Αλεούτιων. Ακολούθησε άγρια μάχη με την ιαπωνική φρουρά δυνάμεως 2.900 ανδρών. Οι Αμερικανοί επικράτησαν αλλά υπέστησαν 3.500 απώλειες.
Ανάλογη αντίσταση ανέμεναν οι Αμερικανοί και στη νήσο Κίσκα. Μετά την ανακατάληψη της Άτου οι Ιάπωνες κατάλαβαν ότι ούτε στην Κίσκα θα μπορούσαν να κρατηθούν και άρχισαν να σχεδιάζουν την αποχώρηση των δυνάμεών τους.
Έτσι από τον Ιούλιο του 1943 άρχισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες, μέσω αεροπορικών αναγνωρίσεων, ότι η ιαπωνική δραστηριότητα στο νησί ήταν μηδαμινή όπως και η κίνηση στο λιμάνι.
Οι ζημιές επίσης από αεροπορικές επιδρομές που εκτέλεσαν δεν επισκευάστηκαν ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη δρούσαν ανενόχλητα, σχεδόν, από τα ιαπωνικά αντιαεροπορικά. Στις 28 Ιουλίου 1943 η αποστολή σημάτων των Ιαπώνων από την Κίσκα έπαψε.
Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί δεν απέδωσαν όλα αυτά τα σημάδια στην αποχώρηση των Ιαπώνων, αλλά στις ελλείψεις λόγω παύσης του ανεφοδιασμού τους. Έτσι σχεδίασαν κανονική εκστρατεία για την ανακατάληψη της νήσου αναμένοντας μάλιστα σημαντικές απώλειες. Σε αυτό επιβεβαιώθηκαν, αλλά με διαφορετικό του αναμενόμενου τρόπο.
Στις 15 Αυγουστου 1943 η αμερικανική 7η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) μαζί με την καναδική 13η Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΞΠΖ) αποβιβάστηκαν στη νήσο Κίσκα, σε απέναντι ακτές. Αυτό ήταν ένα από τα οργανωτικά λάθη καθώς ελλείψει Ιαπώνων Αμερικανοί και Καναδοί άρχισαν να πυροβολούν οι μεν κατά των δε θεωρώντας ότι χτυπούν τον (ανύπαρκτο) εχθρό.
Σε μια τέτοια σύγκρουση σκοτώθηκαν 28 Αμερικανοί και τέσσερις Καναδοί, ενώ 50 ακόμα άνδρες και των δύο στρατών τραυματίσθηκαν. Ο μόνος πραγματικός αντίπαλος ήταν οι νάρκες και οι παγιδεύσεις που είχαν αφήσει πίσω τους οι Ιάπωνες. Υπήρξαν όμως και δυστυχήματα και εκρήξεις πυρομαχικών.
Σε ιαπωνική θαλάσσια νάρκη μάλιστα προσέκρουσε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Abner Read,χάνοντας πέραν της πρύμνης του και 118 άνδρες του (71 νεκροί). Συνολικά οι Σύμμαχοι είχαν πάνω από 315 απώλειες… χωρίς αντίπαλο.
Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αποφευχθεί εάν κάποιος υψηλά ιστάμενος έκανε τον κόπο να διατάξει επισταμένη αναγνώριση στο νησί πριν…