Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η παγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές έχουν, ήδη, αναδιαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας σε ένα μεγάλο βαθμό. Στο μέλλον, μάλιστα, οι αλλαγές θα είναι ακόμη πιο ταχείες και ριζικές: το 14% των σημερινών θέσεων εργασίας θα μπορούσε να εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα αυτοματοποίησης τα επόμενα 15-20 χρόνια, ενώ άλλο ένα 32% θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Στο μεταξύ, έξι στους δέκα εργαζομένους δεν έχουν βασικές δεξιότητες Πληροφορικής, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους στις ριζικές αλλαγές που φέρνουν νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους για την απασχόληση, ώστε να μειώσουν τις περαιτέρω κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Χωρίς ταχεία δράση, πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι χαμηλόβαθμοι, θα μείνουν πίσω στον κόσμο της εργασίας που αλλάζει γρήγορα”, επισημαίνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση διαπιστώνει, πάντως, ότι τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν ανακτήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας, που χάθηκαν την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίση. Σήμερα, μάλιστα, το ποσοστό απασχόλησης είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, η προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σκιάζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης, ενώ και η ίδια η αγορά εργασίας δέχεται σημαντικές προκλήσεις. “Με τις σωστές πολιτικές, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές συνέπειες από τον μετασχηματισμό, αλλά έχουμε την ευκαιρία και την αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον εργασίας που θα ωφελήσει όλους”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría.
Βελτίωση
Η βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται στη σημαντική αύξηση του ποσοστού των γυναικών στην εργασία και των ηλικιωμένων εργαζομένων, που διαμένουν περισσότερο στο χώρο της απασχόλησης. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της ανόδου του ποσοστού απασχόλησης αντανακλά τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, το μερίδιο των οποίων ενισχύθηκε κατά 25% στις χώρες του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εντούτοις, μεταξύ των νέων με επίπεδο εκπαίδευσης χαμηλότερο από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλότερο ή εάν εργάζονται, είναι υποαπασχολούμενοι ή χαμηλόμισθοι.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, μολονότι η μόνιμη απασχόληση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των μη τυποποιημένων θέσεων εργασίας, όπως η αυτοαπασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Το ποσοστό όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, αλλά θα προτιμούσαν να εργάζονται με πλήρη, αυξήθηκε, επίσης, στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τέλος, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των ηλικιωμένων.