Οι ιδανικές τηγανητές πατάτες είναι απ’ έξω τραγανές, μέσα μαλακές και τηγανίζονται δύο φορές. Για να το πετύχουμε, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Επιλέγουμε τη σωστή πρώτη ύλη. Ιδιαιτέρως νόστιμα αποτελέσματα δίνουν, μεταξύ άλλων, οι πατάτες προελεύσεως Τρίπολης, Νευροκοπίου, Νάξου, Κύπρου.
Όσο πιο φρέσκες είναι οι πατάτες, δηλαδή δεν έχουν αποθηκευτεί για μεγάλα διαστήματα, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι πολυκαιρισμένες πατάτες γίνονται πιο γλυκές όταν τηγανίζονται – πράγμα ανεπιθύμητο.
Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβουμε για τηγάνισμα, δηλαδή σε «μπαστουνάκια». Το πάχος τους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1/2 εκ. Όσο πιο ομοιόμορφα κομμένες τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ακόμα και αν δεν τα καταφέρνουμε με το μαχαίρι, υπάρχουν εργαλεία στα μαγαζιά με είδη οικιακής χρήσης που μπορούν να μας βοηθήσουν να τις κόψουμε ομοιόμορφα και λεπτές.
Τις ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις στεγνώνουμε σε μια πετσέτα.
Ιδανικά χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, που ως μονοακόρεστο λιπαρό είναι αρκετά ανθεκτικό σε λογικές θερμοκρασίες.
Σε μια φριτέζα ή σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά. Αν έχει θερμόμετρο η φριτέζα ή αν έχουμε θερμόμετρο ειδικό για μαγειρική/ζαχαροπλαστική, το λάδι είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 130° – 140° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία του λαδιού είναι σωστή όταν οι πατάτες σιγοβράζουν μέσα στο λάδι.
Όταν λέμε μπόλικο λάδι, εννοούμε πως οι πατάτες πρέπει να κολυμπάνε στο λάδι.
Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μικρές δόσεις -ανάλογα βέβαια με την ποσότητα αλλά και τη χωρητικότητα του σκεύους, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού- για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τότε, τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι.
Αφήνουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να φτάσει στους 180°C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι – είναι έτοιμο όταν το αλεύρι τσιτσιρίσει). Τότε, ξαναρίχνουμε τις πατάτες στο σκεύος και τις τηγανίζουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Μεταφέρουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Τις αλατίζουμε με καλό θαλασσινό αλάτι.
Μπορούμε, επίσης, να τις πασπαλίσουμε με τριμμένη ξερή ρίγανη ή/και γλυκιά πάπρικα.
Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικές συσκευές που ετοιμάζουν νόστιμες τηγανητές πατάτες μόνο με μία κουταλιά λάδι.