Επιστήμονες «ανέστησαν» τον εγκέφαλο νεκρών ζώων!


Νέοι ορίζοντες στη διερεύνηση του θανάτου και της εκφύλισης του εγκεφάλου; Ήδη διατυπώνονται ερωτήματα βιοηθικής…

Επιστήμονες από το διάσημο πανεπιστήμιο Yale κατάφεραν να επαναφέρουν (μερικώς) την εγκεφαλική λειτουργία χοίρων, τέσσερις ώρες μετά το θάνατό τους.

Το πείραμα έγινε σε 32 εγκεφάλους χοίρων από σφαγείο. Οι ερευνητές συνέδεσαν τους εγκεφάλους σε ένα σύστημα άντλησης και κυκλοφορίας συνθετικού αίματος το οποίο μετέφερε οξυγόνο αλλά και ένα συνδυασμό ουσιών με στόχο να καθυστερήσει ή και να αναστρέψει τον κυτταρικό θάνατο.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Nature, ύστερα από 6 ώρες, είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος στα εγκεφαλικά αγγεία ενώ διαπιστώθηκε και εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ορισμένες συνάψεις – αυτές που επιτρέπουν την επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους – λειτουργούσαν! Επιπλέον, ο εγκέφαλος των αποκεφαλισμένων χοίρων έδειχνε να αξιοποιεί ένα μέρος του οξυγόνου που του παρείχε το μηχάνημα.

Βέβαια, δεν υπήρξαν ενδείξεις ηλεκτρικής λειτουργίας των εγκεφάλων, άρα δεν υπήρχε συνείδηση ούτε αντίληψη.

Ποια η σημασία του επιστημονικού επιτεύγματος
Η έρευνα πιθανώς ανοίγει νέους δρόμους για τη διερεύνηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της διαδικασίας του εγκεφαλικού θανάτου.

«Τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε. Είναι μια σταδιακή διαδικασία που θα μπορούσε να παραταθεί και υπό προϋποθέσεις να αναστραφεί», δήλωσε ο Nenad Sestan, καθηγητής Νευρολογίας στο Yale.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη μελέτη εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως η νόσος Alzheimer.

Μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες ευελπιστούν να βρουν τρόπους αποκατάστασης του εγκεφάλου ύστερα από βαρείς τραυματισμούς ή ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βιοηθική
Με την ανακοίνωση της έρευνας, διατυπώθηκαν και ερωτήματα βιοηθικής σχετικά με τέτοιου είδους παρεμβάσεις στον εγκέφαλο ζωντανών οργανισμών.

Τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν στο εν λόγω πείραμα δεν ήταν πειραματόζωα εργαστηρίου, αλλά προέρχονταν από σφαγείο.

Στη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες τροφοδοτούσαν τους εγκεφάλους με ειδικά κατασταλτικά φάρμακα για να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα πόνου ή άλλης αίσθησης (η οποία όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε).

Ήδη έχουν ανοίξει συζητήσεις για το κατά πόσο η νέα έρευνα αλλάζει την έννοια του θανάτου και ειδικότερα του εγκεφαλικού θανάτου, που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στην Ιατρική.

Οι πιο ψύχραιμοι απαντούν πως με τα σημερινά δεδομένα δεν αλλάζει η έννοια του θανάτου και πως η κατάσταση του εγκεφαλικού θανάτου παραμένει οριστική και μη αναστρέψιμη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ