Η μάθηση και γενικότερα το διάβασμα είναι δύο πράγματα που μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Πότε, όμως, είναι η ιδανική στιγμή για να διαβάσουμε;
Σε γενικές γραμμές το θέμα για την κατάλληλη ώρα διαβάσματος έχει συμπεριληφθεί από πολλές απόψεις. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του πρωινού και του βραδινού διαβάσματος.
Εμείς από την πλευρά μας, επειδή δεν έχουμε καταλήξει κάπου και οι απόψεις διίστανται επί του θέματος, θα σας αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες για το βραδινό και το πρωινό διάβασμα που θα σας φανούν χρήσιμες.
Θα ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα των δύο ειδών διαβάσματος, καθώς τα μειονεκτήματα για το κάθε ένα είναι τα πλεονεκτήματα του άλλου.
Πλεονεκτήματα πρωινού διαβάσματος:
«Φρέσκος» εγκέφαλος
Φυσικός φωτισμός
Δεν χαλάς το πρόγραμμα του ύπνου σου
Μπορείς να διαβάσεις με άλλους φίλους
Πλεονεκτήματα βραδινού διαβάσματος;
Ελάχιστοι αντιπερισπασμοί εντός και εκτός σπιτιού
Καθαρότερη σκέψη και μεγαλύτερη δημιουργικότητα
Άγχος «μηδέν» για τυχόν υποχρεώσεις
Πώς η ώρα επηρεάζει τον εγκέφαλο μας;
Η σωστή λειτουργία, όπως και η αφύπνιση του εγκεφάλου είναι βασικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ενός μεστού και αποδοτικού διαβάσματος.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο εγκέφαλος μας είναι πιο δραστηριοποιημένος τις βραδινές ώρες, γεγονός που αρνούνται οι φίλοι του πρωινού διαβάσματος. Έρευνες δείχνουν πως τις πρωινές ώρες ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει πιο περίπλοκα πράγματα, δηλαδή ανάγνωση, κατανόηση, εύρεση λύσεων σε προβλήματα.
Αντίθετα, πολλοί είναι ειδήμονες που υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλος από την ώρα αφύπνισής μας χρειάζεται κάποιες ώρες για να ξεκινήσει να δέχεται πληροφορίες και να μπορεί να αφομοιώνει πράγματα.
Από τη μεριά της, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, δηλώνει πως ο εγκέφαλός μας τις πρωινές ώρες είναι έτσι «προγραμματισμένος» ώστε να μπορεί να δέχεται πληθώρα πληροφοριών όπως ονόματα, μέρη, ημερομηνίες και γεγονότα. Βέβαια τις βραδινές ώρες ο εγκέφαλος μπορεί όχι μόνο να συγκρατήσει καλύτερα τις πληροφορίες αυτές, αλλά να τις συνδυάσει και με άλλα γεγονότα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οδηγούμαστε σε ένα συμπέρασμα ότι καλό θα είναι να διαβάζουμε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μαζεύοντας στοιχεία πρωί και αποκωδικοποιώντας τα το βράδυ!
Παρόλα αυτά για να μην γελιόμαστε αυτό δεν είναι η λύση. Η λύση προκύπτει από τα «θέλω» του καθενός και το πως βολεύει τον καθένα να διαβάζει.