Μετά τη χθεσινή πληροφορία για διάψευση ερευνητή του πανεπιστημίου της Γάνδης ότι η ομάδα του κατέληξε στην «ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού» που προκάλεσε την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, και τη διαφαινόμενη διαφωνία με το πόρισμα του Εθνικού φορέα διερεύνησης δυστυχημάτων, ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δρ. Χρήστος Παπαδημητρίου, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, 100,3, εξαπολύοντας βαριές καταγγελίες.
Αναφερόμενος στο πόρισμα για την πυρόσφαιρα, είπε χαρακτηριστικά: «Ζητήσαμε να μην μπει πόρισμα για την πυρόσφαιρα αν δεν έχει διερευνηθεί, αλλά ο ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός οργανισμός δεν μας άκουσε». Ακόμη, σημείωσε: «Η όλη στάση αυτού του κυρίου (εννοεί του Ευρωπαίου) μου δείχνει ότι ήθελε να βγάλει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
Για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των αιτιών της πυρόσφαιρας είχε γίνει λόγος ήδη από την παρουσίαση του πορίσματος στα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως από τον κ. Παπαδημητρίου με τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης, ωστόσο, να εμφανίζονται λιγότερο θερμοί για τη συνέχιση της διερεύνησης.
«Θεωρώ τον τρόπο στον οποίο περιλήφθησαν ορισμένα κομμάτια στο πόρισμα αναφορικά με την αιτιολόγηση της πυρόσφαιρας πολύ πρόχειρο», ανέφερε και στην Καθημερινή ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, στη σκιά πρόσφατων δημοσιευμάτων, προσθέτοντας, όμως, ότι το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».
Στο ερώτημα αν ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές, ήταν κατηγορηματικός: «Δέχθηκα απειλή αλλά όχι από εγχώριο παράγοντα. Αλλά δεν θέλω να συνεχίσω άλλο. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου και δεν θα σταματήσω».
Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ακόμη ότι έχει αλληλογραφία με τον υπ’ αριθμόν 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, στην οποία αναφέρει ότι το καλύτερο πανεπιστήμιο για τις έρευνες είναι αυτό της Λωζάννης με εκείνον να απαντά ότι έχει από αυτά της Γάνδης και της Πίζα. Μάλιστα, είναι κατηγορηματικός ότι έχει όλη την αλληλογραφία με τον Ευρωπαίο, «αν αμφισβητήσει ότι υπάρχει η αλληλογραφία με την οποία εγώ του ζητούσα να μην συμπεριλάβουν στο πόρισμα το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα θα τον πάω στα δικαστήρια».
Ακόμη, τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ουγκάντα» και, όπως σημειώνει, δεν μπορούν να αμφισβητούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης. «Όταν κάνεις τη διερεύνηση ενός ατυχήματος, πρέπει να την κάνεις με τρόπο ανοιχτό και να παίρνεις στοιχεία ακόμη και από εμπειρογνώμονες θυμάτων».
Πάντως, μετά τη Γάνδη και το Πανεπιστήμιο της Πίζας έχει διαψεύσει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα. Συγκεκριμένα, ζητάει να τροποποιηθεί το πόρισμα και να μην γίνεται αναφορά στο πανεπιστήμιο επειδή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, πάντως, υποστηρίζει ότι «θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου».
Το πανεπιστήμιο της Γάνδης είχε διαψεύσει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το πανεπιστήμιο της Γάνδης, αξίζει να τονιστεί, πως είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σύμφωνα με τους οποίους το ίδρυμα «κατέληξε σε ακριβή συμπεράσματα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και συμπέρασμα στην ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, που μεταφέρονταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας πάνω σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση των Ellinika Hoaxes που επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Μαραγκό, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης και καθ’ ύλην αρμόδιο ερευνητή στην υπόθεση των Τεμπών – που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci- ανέφερε κατηγορηματικά ότι «οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων είναι εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι».
«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα», επισημαίνει ο Γεώργιος Μαραγκός.