24 Απριλίου 2025

«Είχα διαφορετική αποστολή, να μιλήσω σε ένα δέντρο»: Γιατί η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα


Μια Αμερικανίδα εξομολογείται…

Η Φινλανδία βρέθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τις πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 7.736 (στα 10).

Τα σκανδιναβικά έθνη «φιγουράρουν» για ακόμη μία φορά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, πείθοντας πολλούς τουρίστες να ταξιδέψουν εκεί προς αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας.

Μεταξύ εκείνων ήταν και μία Αμερικανίδα συντάκτρια των New York Times, η οποία αποφάσισε να φτιάξει μία βαλίτσα και να κάνει αυτό το ταξίδι. Όπως περιγράφει, «η βόλτα με το ferry boat από το κέντρο του Ελσίνκι στο νησί Pihlajasaari διαρκεί μόλις 10 λεπτά και οδηγεί τους επισκέπτες σε μία παιδική χαρά με παραλίες, μονοπάτια και βραχώδεις εκτάσεις που προσφέρονται για ηλιοθεραπεία».

«Όμως, είχα μία διαφορετική αποστολή: Να μιλήσω σε ένα δέντρο», αποκαλύπτει. «Πρόκειται για μία θεραπευτική άσκηση, την οποία υπερασπίζεται η Φινλανδή βιολόγος, Αντέλα Πάγιουνεν. Οι Φινλανδοί, όπως μου είχε πει, μερικές φορές μοιράζονται τις ανησυχίες τους ανοικτά στα δέντρα ή στα πουλιά. Περιστασιακά, μπορεί ακόμη και να τους τραγουδήσουν», επισημαίνει.

«Στην ακτή, ακολούθησα ένα μονοπάτι στρωμένο με χαλίκι, αναζητώντας το τέλειο δέντρο. Απέκλεισα πολλά πεύκα πριν εντοπίσω έναν κοντό μαύρο θάμνο. Σκαρφάλωσα σε έναν βράχο και άρχισα να τού λέω τα βάσανά μου: Είχα ερωτική σχέση με κάποιον, που μόλις με ενημέρωσε ότι δεν ήταν έτοιμος για σχέση. Παρ’ όλα αυτά, είπα στον θάμνο πως ήμουν αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε καλά. Μάλιστα, είχαμε κρατήσει επαφή, ανταλλάσσοντας φωνητικά μηνύματα. Τα φύλλα του θάμνου θρόισαν ως απάντηση, ένα σημάδι που ερμήνευσα ως συμπάθεια», εξιστορεί η δημοσιογράφος, Μπρίτα Λόκτινγκ.

«Μετά την πανδημία, αναζητώ τη χαρά στη χώρα των… χάκερς της ευτυχίας»

Στη συνέχεια, γράφει ότι «ταξίδεψα εκεί, για να διαπιστώσω εάν θα μπορούσα να φέρω την ευτυχία πίσω στην Αμερική μαζί μου. Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένα προσόν που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε δημόσιες πολιτικές όπως η δωρεάν εκπαίδευση και η καθολική υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, το γεγονός να ζεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (νούμερο 24 στη λίστα) είναι πρακτικά μία συνταγή… δυστυχίας. Οι Φινλανδοί βρίσκουν την ικανοποίηση και με ευκολότερους τρόπους, όπως η στενή τους σχέση με τη φύση (το 74% της χώρας καλύπτεται από δάση) και η καθημερινή επίσκεψη στη σάουνα (υπάρχουν 3 εκατ. σάουνες για έναν πληθυσμό 5,5 εκατ. πολιτών)».

Τέλος, η Αμερικανίδα ρεπόρτερ σημείωσε ότι «το Visit Finland, ο τουριστικός οργανισμός της χώρας, χρησιμοποιεί την κατάταξη ευτυχίας για να προσελκύσει ταξιδιώτες και αυτό φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Ο τουρισμός έχει αυξηθεί σε σχεδόν 5 εκατ. επισκέπτες το 2024 από περίπου 2 εκατ. το 2022. Τον περασμένο Ιούνιο, διοργάνωσε το δεύτερο master class με τίτλο: Find Your Inner Finn, απονέμοντας στους νικητές από μία πρόκληση για ένα δωρεάν ταξίδι στο Ελσίνκι ώστε να μάθουν από πέντε Φινλανδούς “χάκερς της ευτυχίας”, μεταξύ των οποίων η Αντέλα Πάγιουνεν και ο DJ Orkidea, ένας κορυφαίος Σκανδιναβός μουσικός καλλιτέχνης.

Δεν συμμετείχα στον διαγωνισμό, αλλά μου άρεσε η ιδέα. Όπως πολλοί άλλοι Αμερικανοί, παλεύω με τη δυστυχία απ’ όταν “χτύπησε” η πανδημία, μερικές φορές βλέποντας εφιάλτες, έχοντας αισθήματα τρόμου και μοναξιάς· έτσι, αναζήτησα κάποιες συμβουλές από τους… χάκερς της ευτυχίας και σχεδίασα ένα ταξίδι στο Ελσίνκι τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να τα δοκιμάσω όλα αυτά».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ