Ο διάσημος πήλινος στρατός του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας ανακαλύφθηκε κατά τύχη
Πρόκειται για μία από τις συγκλονιστικότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Ο στρατός 8000 πολεμιστών από τερακότα που φρουρούσαν τη μετά θάνατον ζωή.
Ο θρύλος λέει ότι μια μέρα τον Φεβρουάριο του 1974, μια ομάδα αγροτών απελπισμένοι λόγω ξηρασίας έσκαβαν ένα πηγάδι κοντά στο Xi’an της Κίνας με την ελπίδα να βρουν νερό. Είχαν προχωρήσει ένα μέτρο μέσα στη γη όταν βρήκαν κάτι άλλο: ανθρώπινες μορφές φτιαγμένες από κόκκινο χώμα σκληρό σαν βράχο. Συνέχισαν να σκάβουν, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ήταν, και κατάφεραν να διακρίνουν ότι είχαν ανακαλύψει κεφάλια σε φυσικό μέγεθος. Και χάλκινες αιχμές βελών.

Γλυπτά πολεμιστών σε φυσικό μέγεθος στέκονται όρθια στο λάκκο όπου ξεθάφτηκαν το 1974 στο Σιάν της Κίνας. Οι πολεμιστές από τερακότα είναι ανάμεσα σε 8.000 πήλινους στρατιώτες και άλογα, που δημιουργήθηκαν και θάφτηκαν πριν από 2.200 χρόνια για να φυλάξουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, του Τσιν Σιν-Χουάνγκ της δυναστείας Τσιν.
AP Photo/Sergey Ponomarev
Δεν αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποια αξία, αν και δεν μετρούν πόσο. Συνέχισαν να σκάβουν και οικειοποιήθηκαν μερικές αιχμές βελών για να τις πουλήσουν. Είχαν περάσει αρκετές εβδομάδες: ήταν ήδη Απρίλιος όταν, πεπεισμένοι ότι ήταν κάτι μεγαλύτερο, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με εκείνους που εργάζονταν στο τοπικό μουσείο.
Δεν είχαν ιδέα ότι βρίσκονταν μπροστά σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία και ότι αυτός που είχε παραγγείλει αυτά τα γλυπτά ήταν ένα αγόρι που είχε έρθει στην εξουσία σε ηλικία 13 ετών.

Επισκέπτες εξετάζουν μερικούς από τους στρατιώτες του Στρατού Τερακότα που εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ. Το Μουσείο έχει 10 από τις μεγαλοπρεπείς φιγούρες τερακότα που εκτίθενται ως μέρος μιας έκθεσης που αφηγείται την ιστορία του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας και την περίοδο που βασίλευσε
AP Photo/Steve Helber (2017)
Η ιστορία λέει ότι ο Τσιν Σιν-Χουάνγκ είχε εμμονή με το θάνατο. Ίσως γι’ αυτό, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχτισε τη δική του υπόγεια νεκρόπολη
Ο Τσιν Σιν-Χουάνγκ δεν είχε φτάσει στην εφηβεία όταν ανέλαβε το θρόνο το 246 π.Χ. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του αρχαίου ιστορικού, Sima Qian, λίγο αφότου άρχισε να κυβερνά διέταξε να χτιστεί το Μαυσωλείο του – σε μεγάλους υπόγειους θαλάμους – με τον δικό του στρατό – περισσότερους από οκτώ χιλιάδες στρατιώτες από τερακότα σε φυσικό μέγεθος – έτοιμους να το υπερασπιστούν στη μετά θάνατον ζωή.
Ήταν φιλόδοξος, αδίστακτος και σε ηλικία μόλις 13 ετών τα σχέδιά του – τα οποία πέτυχε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του – ήταν τεράστια. Ήταν ένας τύραννος που αυτοανακηρύχθηκε ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας αφού νίκησε έξι κράτη και κατάφερε να ενώσει τα επτά βασίλεια που βρίσκονταν σε πόλεμο κάτω από ένα αυτοκρατορικό σύστημα που συνεχίστηκε μέχρι το 1912. Στις περισσότερες από τρεις δεκαετίες βασιλείας του, πέτυχε διοικητικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προόδους στην περιοχή, όπως η δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος μέτρων και σταθμών, ενός ενιαίου αλφαβήτου για όλη την Κίνα και της πρώτης έκδοσης ενός αμυντικού τείχους που αργότερα θα ήταν γνωστό ως Σινικό Τείχος.
Η ιστορία λέει ότι ο Τσιν Σιν-Χουάνγκ είχε εμμονή με το θάνατο. Πέρασε τα τελευταία του χρόνια περιβάλλοντας τον εαυτό του με αλχημιστές και πηγαίνοντας σε αποστολές για να βρει το ελιξίριο της ζωής: ένα φίλτρο ή ίσως κάποιο παρασκεύασμα που θα του χάριζε αθανασία.
Σίγουρα αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο σύντομα έχτισε τη δική του υπόγεια νεκρόπολη: 56 χιλιόμετρα που περιείχαν το μαυσωλείο του – γεμάτο πολυτελή αντικείμενα – και τρεις λάκκους βάθους μεταξύ τεσσάρων και οκτώ μέτρων, που βρίσκονται ενάμισι χιλιόμετρο από τον τάφο του και περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Σιάν. Υπάρχουν οι πολεμιστές από τερακότα εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για μάχη: περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες στρατιώτες δημιουργήθηκαν χωρίς να φείδονται λεπτομερειών, με μέγεθος που μόλις υπερβαίνει την πραγματική κλίμακα, με δεκάδες χειρονομίες και φατρίες διαφορετικών τύπων και ένα ιππικό 150 ζώων και 130 άρματα που τραβιούνται από άλλα 520 άλογα και δεκάδες χιλιάδες χάλκινα όπλα.

Αντίγραφο ενός χάλκινου άρματος με άλογα αποτελεί μέρος της έκθεσης του Στρατού της Τερακότα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ, Βάλεϊ,
AP Photo/Steve Helber (2017)
Υπήρχαν επίσης ορισμένες μη στρατιωτικές προσωπικότητες, όπως αξιωματούχοι, ακροβάτες, ισχυροί άνδρες και μουσικοί. Ίσως ο Τσιν Σιν-Χουάνγκ ήταν σαφής ότι σε μια ζωή στην άλλη πλευρά θα χρειαζόταν συμβούλους για τις αποφάσεις του και λίγη κουλτούρα και διασκέδαση.
Ανακαλύφθηκε επίσης ένας τέταρτος άδειος τάφος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε πριν από το θάνατό του.
Για να χτίσει αυτή την υπόγεια αυτοκρατορία, ο αυτοκράτορας απασχολούσε περισσότερους από 720.000 εργάτες, συμπεριλαμβανομένων τεχνιτών, οι οποίοι διαμόρφωναν κάθε μέρος των σωμάτων ξεχωριστά, με βάση τους βασιλικούς στρατιώτες του στρατού του Τσιν Σιν-Χουάνγκ.
Αλλά όταν οι αγρότες βρήκαν τα πρώτα κεφάλια, τις πρώτες αιχμές βελών, το 1974, δεν είχαν ιδέα ότι αυτός ήταν αυτός ο επιβλητικός, κοκκινωπός, στωικός στρατός.
Αν και ο Zhao Kangmin, ένας τοπικός αγρότης που έγινε επιμελητής στο Μουσείο Lintong και αυτοδίδακτος αρχαιολόγος από την επαρχία Shaanxi της Κίνας, απάντησε στο κάλεσμα τον Απρίλιο του 1974, και έφερε στο φως τον πήλινο στρατό, οι 4 αγρότες έλαβαν τη δόξα.
«Το να βλέπεις δεν σημαίνει να ανακαλύπτεις», δήλωσε αγανακτισμένος ο Zhao στην China Daily όταν έμαθε ότι τέσσερις από τους αγρότες της ομάδας που ήταν ακόμα ζωντανοί, το 2004, ζήτησαν να καταχωρηθούν ως αυτοί που ανακάλυψαν τους πολεμιστές. «Το μόνο που θέλουν είναι χρήματα», είπε. «Οι αγρότες είδαν θραύσματα τερακότας, αλλά δεν ήξεραν ότι ήταν πολιτιστικά κειμήλια και μάλιστα τα έσπασαν». «Ήμουν αυτός που σταμάτησε τη ζημιά, συγκέντρωσε τα θραύσματα και ξαναέφτιαξε τον πρώτο πολεμιστή από τερακότα», είπε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.
Μόλις το 1990 έλαβε ειδική σύνταξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αρκέστηκε στη σύντομη αναγνώρισή του από απεσταλμένο του Πεκίνουμ που του είπε κατά τη διάρκεια της αρχικής ανασκαφής ότι είχε κάνει «μεγάλη συμβολή στη χώρα».