Το κέικ καρότο είναι ένα από εκείνα τα γλυκά που σε κερδίζουν από την πρώτη μπουκιά. Αφράτο, υγρό και γεμάτο αρώματα κανέλας και μοσχοκάρυδου, παντρεύεται τέλεια με το δροσερό και κρεμώδες γλάσο τυριού κρέμας. Δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης του καρότου – η γεύση του γίνεται διακριτική μέσα στη γλυκιά, μαλακή υφή του κέικ. Είναι ιδανικό για απογευματινό καφέ, για γιορτές ή ακόμα και για ένα ιδιαίτερο πρωινό.
Κέικ καρότο με γλάσο τυριού κρέμας -Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
- Χρόνος Ψησίματος: 45-50 λεπτά
- Μερίδες: 10-12
Υλικά
Για το κέικ:
-
3 αυγά
-
200 ml ηλιέλαιο
-
200 γρ. καστανή ζάχαρη
-
1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κ.γ. baking powder
-
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1 πρέζα αλάτι
-
300 γρ. καρότα τριμμένα
-
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
-
100 γρ. ανανάς κονσέρβα, στραγγισμένος και ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
-
200 γρ. τυρί κρέμα
-
100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
100-150 γρ. άχνη ζάχαρη
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C (αντιστάσεις) ή 165°C (αέρα).
-
Χτυπάς τα αυγά με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτεις τη βανίλια και τα τριμμένα καρότα και ανακατεύεις.
-
Κοσκινίζεις τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, σόδα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι) και τα ενσωματώνεις στο μείγμα.
-
Προσθέτεις καρύδια και ανανά αν χρησιμοποιείς.
-
Μεταφέρεις σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνεις για 45-50 λεπτά.
-
Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρεις.
Για το γλάσο:
-
Χτυπάς το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτεις το τυρί κρέμα και τη βανίλια, χτυπώντας μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα.
-
Απλώνεις το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ.
Tips:
-
Πρόσθεσε ξύσμα πορτοκαλιού για φρεσκάδα.
-
Φυλάσσεται στο ψυγείο έως 4 μέρες.
-
Γίνεται εξαιρετικό και σε στρώσεις με γέμιση γλάσου ανάμεσα.