Πώς και γιατί οι αυξήσεις στο υπουργείο του Νίκου Δένδια προκάλεσαν ντόμινο αντιδράσεων και εξελίξεων για νέες αυξήσεις και στα σώματα ασφαλείας
Το κυριακάτικο μπαράζ δηλώσεων υπουργών και βουλευτών της ΝΔ για αυξήσεις και στα μισθολογικά των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) με αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια την Παρασκευή, πήρε διαστάσεις ασυνήθιστης πίεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Αν και αρχικά προκάλεσε αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου στο τέλος λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση για να δει το ζήτημα πιο ζεστά μετά την ΔΕΘ.
Πρώτος άνοιξε το χορό των πιέσεων με ανάρτησή του στα social media ο βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος και ακολούθησαν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο λόγος για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ Θάνο Πλεύρη και Νότη Μηταράκη και τους βουλευτές Στέλιο Πέτσα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη, Φωτεινή Αραμπατζή, Φώντα Μπαραλιάκο. Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η ταυτόχρονη αντίδραση των γαλάζιων στελεχών να μη μείνουν οι αυξήσεις μόνο στο υπουργείο του κυρίου Δένδια μπορεί να μην ήταν σχεδιασμένη αλλά σίγουρα λειτούργησε ευεργετικά για τους εργαζόμενους στην αστυνομία, στην πυροσβεστική στο λιμενικό.
Η ανεπίσημη πάντως δικαιολογία από την πλευρά του Μαξίμου στο ερώτημα «για ποιο λόγο δόθηκαν αυξήσεις μόνο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;» είναι ότι οι δαπάνες της άμυνας αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε. ως εξαίρεση, με αποτέλεσμα και λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής να υπάρχουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια.
Νωρίς χθες το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου διαίρεαν τη δυσαρέσκιά τους όχι τόσο για την ουσία αλλά για τον τρόπο με τον οποίον τα κυβερνητικά στελέχη αποφάσισαν να θέσουν τη συγκεκριμένη πίεση στο δημόσιο διάλογο.
Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το θέμα και όταν βρει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο θα προχωρήσει και σε μισθολογικές αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας. Ο χρόνος αυτός προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση για μετά την ΔΕΘ.
Οι ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι και τα αρμόδια υπουργεία που σχετίζονται με τα μισθολογικά των σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να κάνουν και ασκήσεις περιστολής δαπανών προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους όπως έκανε ο κύριος Δένδιας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.